A d-3-vitamin előnyei

A “napsütéses vitamin” néven is ismert D-vitamin olyan zsírban oldódó hormon, amelyet a szervezet természetes módon termel. A D-vitamin számos formája létezik, de a két legfontosabb D-vitamin és D-3 vitamin. A D-3-vitamint, más néven kolekalciferolt, a bőr természetes módon termeli. A szervezetnek szüksége van a D-3-ra olyan dolgokra, mint a kalcium felszívódása és a csontszilárdság, és ez hozzájárul az általános egészségi állapotához is.

Depresszió tünetei

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin-kiegészítők segíthetnek a szezonális érzelmi zavar tüneteinek kezelésében. Mivel a D-vitamin a szervezetben napfénynek kitett, az elmélet szerint a D-vitamin-kiegészítők enyhíthetik a depresszióval összefüggő tüneteket a hideg hónapok alatti alacsony napsütéses expozíció miatt. Azonban a vizsgálatok nem meggyőzőek ezzel kapcsolatban, és a szezonális affektív rendellenességek standard kezelése továbbra is fényterápiás.

A kalciumszint fenntartása

A D-3-vitamin segít a szervezetnek felszívni a kalciumot, amely alapvető ásványi anyag az egészséges csontok és fogak előállításához. A kalcium különösen fontos a csecsemőkorban és serdülőkorban, és a gyenge kalcium felszívódása alacsony kalciumszintet és rossz csontok egészségét és fejlődését eredményezheti. Hosszú idő alatt az alacsony D-vitamin-szint csontritkuláshoz vezethet.

Rák kezelés

Néhány laboratóriumi és populációs vizsgálat kimutatta, hogy a D-vitamin csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Ezek a vizsgálatok azonban nem véglegesek, és a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a következtetések még mindig nagyon spekulatívak. A D-vitamin azonban segíthet csökkenteni a bőr-, mell- és vastagbélrákok hasonlóságát.

A D-3-vitamin forrása

Amellett, hogy D-vitamint kap a napsütésektől, vitaminokat kaphat bizonyos élelmiszerforrásokból. A tejtermékek – mint például a sajt, a vaj és a dúsított tej – tartalmaznak D-vitamint. A zsíros hal és az osztriga szintén a D-vitamin forrása, valamint a dúsított reggeli gabonafélék. Ne felejtsük el, hogy nehéz lehet a napi D-vitamin követelménye a napfénytől. Attól függően, hogy a bőr színe, hol él és az évszakban szenved, 45 perctől a heti napi három óráig kell szüksége ahhoz, hogy elegendő D-vitamint hozzon. A napfénynek napfény nélkül kell elérnie az arcát, karját, hátát és lábát Blokkolja a sugarakat.