Abnormális ekg hullámok

Az EKG vagy EKG elektrokardiogram, amely a szív aktivitásának megfigyelésére szolgál. A szív minden ütését egy szívimpulzus kezdeményezi, melyet a szív maga generál, és az EKG feljegyzi ezeket az impulzusokat, miközben átszelik a szívet. A kóros EKG-hullámok jelzik a vezetés problémáit, és különböző szívbetegségek diagnosztizálására használhatók.

Módszer

Az Utah Egyetem Orvostudományi Egyeteme elmagyarázza, hogy az EKG egy nem invazív és fájdalommentes teszt, amelyet egy standard 12 vagy 15 lyukú elektrokardiogrammal rögzítenek. Ezek a vezetékek érzékelik az elektromos vezetést a szívben a test különböző pontjain. A vezetékek olyan elektródák, amelyek a mellkashoz, karokhoz és lábakhoz ragacsos foltokkal vannak összekötve.

mérések

Az orvosok az EKG felvételeket használják annak megállapítására, hogy a szívritmus és a pulzusszám állandó, egyenletes. Szokatlanul gyors pulzusszám vagy tachycardia, lassú szívverés vagy brachycardia nehéz lehet pontosan észlelni EKG-teszt nélkül. Szabálytalan szívverések is rögzíthetők EKG-vel, és a hullámformától függően az orvosok láthatják, hogy a szív melyik részét érinti.

Rendellenes leolvasások

Az EKG-értékek több szegmensből állnak, melyek mindegyike a szívverési ciklus egyik szakaszát képviseli. Az izoelektromos vagy alapvonal elektromos aktivitás hiányát jelzi, amikor a szív a ciklusok között nyugszik. Az abnormális EKG-értékek különböző területeket és a szívproblémákat jelenthetnek. A Merck megjegyzi, hogy a kóros EKG-leolvasás egyik példája a szívizom infarktus kezdeti szakaszában vagy szívroham, amikor a T-hullám abnormálisan magas. Szívizom sérülést mutat az EKG hullám emelt ST szegmense is. Az EKG Q hullám része még a szívinfarktus után is rendellenes marad.

Diagnózis

A normál EKG hullám azt mutatja, hogy a szív megfelelően működik. A kóros EKG-hullámok az érintett szívprobléma és terület függvényében változhatnak. A Mayo Clinic felsorolja az EKG segítségével kimutatható szívritmust, beleértve az aritmiákat vagy a szívritmuszavarok, a szívbetegségek, a koszorúér-betegség vagy a blokkolt, szűk koszorúér-artériák, az angina vagy a mellkasi fájdalom, az aktuális myocardialis infarktus vagy szívroham, És egy múltbeli szívroham. A magas vérnyomás és egyéb szív- és érrendszeri rendellenességek, például a béta-blokkolók kezelésében szedett gyógyszerek aritmiákat is okozhatnak.

kockázatok

A Mayo Clinic azt tanácsolja, hogy az elektrokardiogramok olyan biztonságos eljárások, amelyek nem jelentenek káros hatásokat. Bizonyos esetekben az EKG-t stressz teszttel együtt lehet elvégezni a szív teljesítményének mérésére. A stressz magában foglalja a szív működésének értékelését, szabálytalan pulzusszámot és nagyon ritkán szívrohamot okozhat. Ezenkívül nincs elektrokardiográfiás áramütés veszélye, mivel az elektróda érzékeli és rögzíti az elektromos aktivitást a szívből, de nem bocsát ki áramot.