Csecsemőknél a mandulaallergia tünetei

Amint azt az American Academy of Family Orvosok elmondják, az élelmiszerallergia nemkívánatos reakció az élelmiszerre, amelyet az immunrendszer közvetít. A mandulák, egyfajta faérc, az egyik leggyakoribb kiváltó, tojás, tej, szója, búza, földimogyoró, hal és kagyló. A csecsemők élelmiszer-allergiája különösen nehéz felismerni, mert a csecsemő képtelen kifejezni a kellemetlen érzést vagy tüneteket magyarázni.

Történelem

A mandulák allergiája először akkor alakul ki, amikor a csecsemőt táplálják tápláléktermékkel mandulával, és a mandulákra válaszul immunoglobulint E vagy IgE formálnak. Az IgE az allergiás reakciókat közvetítő fehérje. Amikor a csecsemő újra találkozik mandulával, az IgE reagál a mandula fehérjére és felszabadítja az allergiás reakciókat okozó gyulladásos vegyi anyagokat. Míg a csecsemőket nem közvetlenül táplálják mandulák, mandulát számos más ételben megtalálhat, beleértve a salátákat, salátaönteteket, szószokat, húst, palacsintát, vegetáriánus hamburgereket, tésztaféléket, halételeket, pite crustot és fűszereket.

típusai

A csecsemőkben a mandulaallergia legnyilvánvalóbb tünetei az allergia bőrének megnyilvánulásai. Ezek közé tartoznak olyan reakciók, mint a csalánkiütés, bőrpír vagy duzzanat. A tüsszögés, a köhögés, a zihálás és a légzési nehézség megjelenése jelzi az allergiás reakció előrehaladását. A csecsemő is hányhat, bár lehet, hogy nehezebb észlelni, ha a csecsemő rendszerint felszívja az étkezést. A baba sírja magasabb hangzást hallhat, vagy a csecsemő hangja megváltozhat. Ez arra utal, hogy a légutak az allergiás reakció részeként szűkültek. Bár ezek közül csak egy vagy több ilyen tünet jelentkezhet, a reakció tipikusan percekig tart, miután a mandulák ki vannak téve.

Kockázati tényezők

A csecsemők a legmagasabb kockázatnak vannak kitéve a mandulaallergiás tünetek kialakulásában, mivel az ételallergia a leggyakoribb a csecsemők és a kisgyermekek körében. Más allergiák, például földimogyoró, egyéb dió, tej, szója vagy tojás, valószínűbbé teszik, hogy a csecsemőben a mandulaallergia tünetei jelentkeznek. Továbbá, ha egy családtag, aki allergiás vagy ekcémával rendelkezik, csecsemőt állít fel, amely magasabb fokú kockázatot jelent a mandula allergia kialakulására.

Diagnózis

A tünetek tüneteinek és a csecsemő tüneteinek pontos időbeli leírása segíthet orvosnak meghatározni, hogy valószínűleg mandula allergia van jelen. Ha ez az allergia aggodalomra ad okot, a bőrpróbák vizsgálatát elvégezhetjük a diagnózishoz. Ebben a vizsgálatban egy kis mennyiségű mandula allergén kivonatot karcolnak a bőr felszínére műanyag eszközzel. 20 perc múlva mérjük a bőr reakcióját az allergénre. Vérvizsgálat elvégezhető a mandula IgE szintjének mérésére is.

Kezelés

A mandulák allergia tünetei a mérsékeltől az életveszélyesig terjedhetnek. Még akkor is, ha az első reakció enyhe, fontos megjegyezni, hogy a jövőbeni reakció életveszélyes lehet. A kezelés első lépése a mandulák teljes elkerülése, beleértve a más élelmiszerekben lévő mandulát is. Ehhez gondosan el kell olvasni az élelmiszercímkéket. Egyes gyermekorvosok azt javasolhatják, hogy egy csecsemő ne kerüljön be más potenciálisan allergén élelmiszerekbe egy későbbi korban, de ezt egy csecsemő saját orvosával kell megvitatni. Ezenkívül az injektálható adrenalin a csecsemő dózisában előírható véletlen expozíció esetén történő alkalmazás esetén.