Koffein és warfarin

A felnőttek körülbelül 80 százaléka naponta koffeint tartalmaz, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint. Bár sokan fogyasztanak koffeint pozitív hatásai miatt, mellékhatások fordulhatnak elő. A koffein potenciálisan negatív hatással lehet bizonyos kiegészítőkre és gyógyszerekre. Azok, akik a vényköteles gyógyszereket szedik, a varfarint, vérhígítót, azon tűnődnek, vajon biztonságban tudják-e folytatni a koffein fogyasztását. Bár a warfarin és a koffein között nincs ismert kölcsönhatás, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs. Általában biztonságosnak tartják a koffein fogyasztását a warfarin mellett, de mindig forduljon orvosához, ha szokatlan mellékhatásokat tapasztal.

A koffein mellékhatásai

A koffein stimuláns, ami azt jelenti, hogy növeli a központi idegrendszer működését. Ez gyorsabb lélegzetet és szívedet gyorsabb ütéshez vezet. Ez a serkentő hatás gyors, de ideiglenes energiát is biztosít. A koffein az agyad bizonyos receptorainak blokkolására is képes, és ez a megakadályozza, hogy fáradjon. A koffein néhány nemkívánatos hatása magában foglalja a szorongást, a kellemetlen érzést, az ingerlékenységet, az alvási nehézséget, a fejfájást, a gasztrointesztinális zavart és az izomrázásokat. Nagy mennyiségű koffein fogyasztása, különösen több mint 500 mg, növelheti annak valószínűségét, hogy ezeket a mellékhatásokat tapasztalja. A warfarin alkalmazása valószínűleg nem befolyásolja a koffein hatását.

Warfarin mellékhatásai

A warfarin számos mellékhatást okozhat, függetlenül attól, hogy koffeint fogyaszt a gyógyszeres kezeléssel. Lehetséges mellékhatások közé tartozik a fáradtság, a hajhullás, a gáz, a sápadt bőr, az ételek, a hidegrázás és a hidegérzet megváltoztatása. Hívjon orvost, ha ezek a mellékhatások különösen kellemetlenek vagy nem mennek el.

Warfarin veszélyek

A warfarin súlyos mellékhatásokat is okozhat, amelyek mindegyike azonnali telefonhívást jelent az orvos számára. Súlyos mellékhatások közé tartozik a csalánkiütés, kiütés, légzési nehézség, nyelési nehézség, viszketés, duzzanat, rekedtség, mellkasi fájdalom, mellkasi nyomás, láz, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, fertőzés, gyomorfájdalom, Szemek, ízületi fájdalom, izomfájdalom, influenzaszerű tünetek, nehézség, mozgás, zsibbadás, bizsergés, égő érzés a bőrön vagy fájdalmas erekció, amely órákig tart. Vér sürgősségi ellátást kérjen, ha fájdalmat észlel a lábujjában, ha lábujja lila vagy sötétebb színű lesz, ha van olyan vágása, amely nem áll le a vérzésben, vérzik a köhögésből, a kávéházhoz hasonlító hányást, szokatlan hüvelyi vérzést tapasztal vagy Vörös vagy fekete ürülékkel van bélmozgás.

Koffein és warfarin

Ellentétben néhány más gyógyszerrel, a koffein valószínűleg nem változtatja meg vagy erősíti a warfarin hatásait. A warfarin valószínűleg nem befolyásolja a koffein hatását. Azonban csak azért, mert a koffein és a warfarin közötti kölcsönhatás valószínűtlen, ez nem jelenti azt, hogy nem lép fel kölcsönhatás. A konkrét biológiai tényezők, az egészségi állapot, a táplálkozás, az életmód és más gyógyszerek befolyásolhatják a warfarin és a koffein hatását. Emiatt a warfarint szedő koffein fogyasztása során fellépő hatások eltérhetnek mások tapasztalatától. Ha úgy gondolja, hogy a koffein befolyásolhatja a warfarin működését, kérjen tanácsot orvosától.

Habár a warfarin valószínűleg negatív hatással van a koffeinre, kölcsönhatásba léphet más kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel. A rák, a magas koleszterinszint, a depresszió, a hideg vagy az allergia, a cukorbetegség, a köszvény, az emésztési problémák, a mentális betegség, a szívbetegség, a görcsök, a fájdalom, a pajzsmirigy-problémák vagy a tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek negatív hatással lehetnek a warfarinra. Az egyéb olyan gyógyszereket, amelyekről ismert, hogy a warfarinnal negatív hatásokkal járnak, az aszpirin, az antibiotikumok, az orális fogamzásgátlók, az treptokináz, a tiklopidin és az urokináz. A St. John’s wort, a ginkgo biloba, a ginseng, a danshen, a dong quai, a Q10 koenzim, a bromelainok és a fokhagyma olyan kiegészítők, amelyek negatívan befolyásolhatják a warfarint. Ne szedje a warfarint ezekkel a gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel, hacsak nem rendelkezik orvosával.

A koffein valószínűleg nem befolyásolja a warfarin működését, de megváltoztathatja vagy erősítheti más gyógyszerek hatását. Azok a gyógyszerek, amelyek ismert koffeinnel kölcsönhatásba lépnek, közé tartozik az acetaminofen, az adenozin, az alozetron, az anagrelid, az aszapin, az aszpirin, az atazanavir, a bendamusztin, a cimetidin, a ciprofloxacin, a klozapin, a deferasirox, a diazepám, a dipiridamol, a diszulfram, a duloxetin, Guaifenezin, hidroxi-progeszteron, levobupivakain, lítium, melatonin, metotrexát, mibefradil, nalidixinsav, nikotin, norfloxacin, pimozid, kálium-jodid, ramelteon, rasagilin, regadenozon, riluzol, ropinirol, ropivakain, teofillin, tiabendazol, tizanid, topotekán és trovafloxacin. Ne szedjen ilyeneket a koffeinnel anélkül, hogy először beszélne orvosával.

Warfarin kölcsönhatások

Koffein kölcsönhatások