Magasság és sportteljesítmény

Minden fitnesz szintjén a magasság növelése a fizikai teljesítmény csökkenését okozza az Amerikai Egyesült Államok hadsereg közegészségügyi parancsának megfelelően. A 6000 méteres vagy annál nagyobb tengerszint feletti magasságon a levegő kevesebb oxigént, légzési nehézséget és emelkedett szívverést okoz az edzés során az első néhány napban. Egyéb problémák, amelyek csökkenthetik az atlétikai teljesítményt, és hosszabb ideig tartanak, csökkentek az éjszakai látást, émelygést, álmatlanságot és kiszáradást, csökkentett memóriát, figyelmet és ítélőképességet, valamint hangulatváltozásokat.

A tengerszint feletti 6000 vagy annál magasabb szintre történő utazás az első két-három napban magas tüneteket okozhat, akit hegyi betegségnek is neveznek. A levegőben levő csökkent oxigén és ezért a vérben az agyban lévő erek dilatálódhatnak, ami agyi duzzanatot és néha fejfájást okozhat, a Medenceépítő Intézet szerint. Elméletben az agyra gyakorolt ​​nyomás is okozhat szédülést, fáradtságot, émelygést, hidegrázást, ingerlékenységet és a magas magasság egyéb lehetséges hatásait, amelyek negatívan befolyásolhatják atlétikai teljesítményét.

A VO2 max egy olyan maximális oxigénmennyiség mérése, amelyet a szervezet képes elnyelni és használni egy perc alatt. A fizikailag illeszkedő emberek magasabb VO2 max értékkel rendelkeznek, mint a kevésbé illeszkedő emberek, így gyorsabban és hosszabb ideig képesek a kardio sportok elvégzésére. A tengerszint feletti magasság 5000 méter, a VO2 max-nak közel kell lennie ahhoz, ami tengerszinten van. Felfelé haladva, a VO2 max 3 százalékkal esik el 1000 láb magasságban. Az akklimatizáció – amely lehetővé teszi, hogy testidőt alkalmazzon magasabb magasságra – segít, de nem tudja elvégezni a kardio gyakorlását ugyanolyan ütemben, mint az alsó magasságoknál. A Magassági Orvostudományi Intézet 10-20 napos akklimatizációt javasol a sportolóknak a kardio gyakorlása előtt. Ha 12 000 láb vagy annál magasabb magasságú aerob sportokat végez, először az alsó részarányra kell emelkednie, mielőtt a tetején élne.

Az aklimatizálás során az eritropoietin hormon – vagy EPO – felszabadul, és a csontvelő több vörösvértestet termel. Ez növeli a vér vér oxigénvisszatartását a testszövetekben, de az eljárás több hétig tart. A megnövekedett EPO végső hatása a sportteljesítmény javítása az állóképességű sportolók számára. Az olyan anaerob sportolók, akik olyan sportokat végeznek, mint a súlyemelés és a sprintelés, nem feltétlenül szükségük lehet hetente az akklimatizációra, de továbbra is fennállhatnak a nagy magasság hosszú távú hatásai.

A súlyos kitartó sportolók az EPO-kat használják, hogy megszerezzék versenyüket. A magas magasságon alvás növeli a vörösvértesteket és a VO2 max. A legtöbb, de nem minden, magas magasságon élő sportolók és alacsonyabb magassági tapasztalatokon való edzés növeli a gyorsaságot és az állóképességet, mondja Edmund R. Burke Ph.D., a Colorado Egyetem Harcművészeti Tanszékének cikke. A nagy magasságú edzőtáborok egyik módja annak, hogy néhány profi sportoló élvezze az EPO-t elősegítő előnyöket az alvás magas és a képzés alacsony. A hypoxiás sátorban alszik, ami a nagy magasságokhoz hasonló környezetet teremt a levegő oxigéntartalmának csökkentésével, alacsonyabb költségű, kevésbé időigényes alternatíva a hegyek felfelé és lefelé történő utazásához.

Az agyad nyomás alatt

Magas magasság és kardio

Akklimatizálás és sportolók

Alvás magas, vonat alacsony