Sütési tippek az árpa liszthez

Az árpa lisztet a gyöngy árpa őrléséből vagy a teljes kiőrlésű árpából állítják elő, amelynek külső héját eltávolították. Az árpa liszt helyettesítheti a liszt egy részét egy sütési receptben, egészségi célokra, és bizonyos textúrák változatosságát. Az alacsony gluténtartalmú termékek miatt azonban nem szabad helyettesíteni az árpa lisztet a teljes recepthez szükséges lisztre.

Az árpa liszt egészségesebb alternatíva a fehér és búzalisztnek a sütőipari termékekben való felhasználásához. Coleen és Bob Simmons szerint a “Cooking with Grains” szerzői szerint az árpa egy alacsony zsírtartalmú, alacsony koleszterinszintű gabona, amely komplex szénhidrátokkal, rostokkal, fehérjékkel és bizonyos vitaminokkal és ásványi anyagokkal rendelkezik. Bár az árpa jelentősen alacsonyabb a gluténben, mint a többi liszt, mint a búzaliszt, a lisztérzékeny betegek vagy a búza allergiája, még mindig óvatosan kell eljárni, ha árpa lisztet használnak a főzés helyettesítőjeként, mivel nem 100 százalékos gluténmentes.

Az árpa lisztnek nincs elegendő glutén sok sült jó recepthez. Glutént igénylő sütemények készítésénél az árpa lisztet és a búzalisztet össze kell állítani ahhoz a teljes liszttartalomhoz, amelyet a recept igényel. Minél többet kell emelni a sült jószág, annál kevésbé árpa lisztet kell használni, arányosan. Az élesztő kenyér esetében az árpa liszt csak a teljes liszttartalom mintegy 20-25% -át teszi ki. A lapos kenyerekhez egy kicsit többet is használhat. Gyors kenyér és sütemények esetében az árpa lisztet a liszttartalom legfeljebb feléhez használhatjuk. Nem tanácsos több mint 50 százalék árpa lisztet használni bármilyen sütési receptben.

A sütés során a pontos mérések elengedhetetlenek a kívánt eredmények eléréséhez. A frissen őrölt árpa néhány nap múlva ülepszik, ami azt jelenti, hogy a köszörülés után nagyobb a térfogata, mint az ültetés után. Ezért, hogy pontosan megmérjék az árpa lisztet egy recepthez, ne használjon frissen őrölt árvát, hacsak nem volt néhány napja a rendezésre. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy nincs elegendő liszt a receptben. Az egyik módja annak, hogy a frissen őrölt árpa lisztet gyorsabban lehessen üríteni, az a tartálynak a pultra való erős megérintése.

Az árpa lisztekkel készült kenyéráruk, különösen a kenyér különböző konzisztenciájúak, mint más lisztekkel készültek. Az árpa liszt a süteményeket nedvesíti, mint a többi gabonából készült liszt. Az árpa liszt a süteményekhez hasonlóan tortaszerű textúrát is kínál, szemben a kenyérrel.

Egészségügyi előnyök

Glutén

Megfelelő mérések

Minőségi különbségek