Veszi a kalcium újraépítése fogak?

Bár a fogzománc a test legnehezebb anyaga – még erősebb is a csontnál – még mindig érzékeny a fogszuvasodásra, ha a szájban savaknak van kitéve. Mivel a zománc elsősorban kalcium-foszfátból áll, a kalciumban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a fogfejlődés során. A fluorid megerõsíti a fogakat a zománc foszforának egy része helyettesítésével. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a kalcium-kiegészítők átvétele a fogakat, a közvetlenül a fogakra alkalmazott kalcium bizonyos formái erősíthetik és javíthatják a zománcot, és fokozhatják a fluorid előnyös hatásait.

Amorf kalcium-foszfát

Az amorf kalcium-foszfát vagy az ACP segít megakadályozni a fogzománc lebomlását, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Emellett javítja a zománcot a recalcifikáció ösztönzésével. Mivel a kalcium-foszfát fluoridot vonz, az ACP növeli a fluorid mennyiségét, amely bejut a zománcba, fokozva a fogszuvasodás ellenállását. A fogzománnyal szembeni helyreállító hatása miatt az ACP csökkentheti a fogérzékenységet is.

AKCS termékek

Az ACP néhány fluoridos fogkrém, szájöblítő, rágógumik és cukorkák összetevője. Az ACP-vel ellátott professzionálisan alkalmazott termékek közé tartoznak a fogfehérítő rendszerek, a fluorid lakkok, az irodai tisztítópaszta és az érzékeny fogak kezelésére szolgáló kezelések. Az ACP beilleszthető az ortodontikus kezelésre vagy a sérült fogak helyreállítására használt fogászati ​​anyagokba.

Sajt és fogak

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia azt állítja, hogy bizonyos sajtok – többek között az idősebb cheddar, a svájci, a mozzarella és a Monterey jack – védik a fogakat az üregek ellen, és elősegítik a zománc javítását, különösen ha egyedül fogyasztják, vagy étkezés végén. Ezek a sajtok serkentik a nyálfolyást, az ételmaradványokat és az üreg-elősegítő baktériumokat. Nagy mennyiségű kalciumot és foszfort is tartalmaznak, amelyek védik a szájban levő savakat és elősegítik a zománc javítását.