Az almaecet segíthet a petefészek-cisztáknak?

Az almaecet (ACV), az erjesztett almalevél terméke kulináris jellegű, és évezredek óta gyógyhatású gyógyszereként használják. Ezt a gyümölcsöt ecetet sokféle betegség megelőzésére és kezelésére használják, beleértve a petefészek-cisztákat. Az állítások és az ajánlások ellenére nincs olyan publikált kutatás, amely arra utalna, hogy az ACV szerepet játszik e ciszták megelőzésében vagy kezelésében. Forduljon egészségügyi szakemberéhez tanácsot a petefészek-ciszták megelőzésére és kezelésére.

Petefészek-ciszták

Petefészek ciszták kialakulnak a petefészkekben vagy a petefészkekben, jellemzően a havi menstruációs ciklus részeként. A leggyakoribb petefészek-ciszták akkor fordulnak elő, amikor a folyadékkal töltött zsákok, amelyek a érlelő tojásokat tartják, nagyobbak a normálnál. Míg a petefészek-ciszták többsége kicsi, és nem okoz tüneteket, egyeseknél hasi fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozhat. A nagyobb ciszták súlyos fájdalmat okozhatnak, és egyesek vérzik vagy felrobbanhatnak, ami azonnali orvosi beavatkozás szükségességéhez vezet. A legtöbb petefészek cisztája önmagában eltűnik kezelés nélkül. Orvosa éber várakozási stratégiát alkalmazhat, és egyes esetekben hormonterápiát ír elő, hogy megakadályozza a ciszták kialakulását. A nagy vagy fájdalmas petefészek-cisztákat műtéti úton kell eltávolítani. Egyes nők inkább alternatív eszközöket használnak a ciszták összezsugorodására – például az ACV próbálkozásakor -, remélve, hogy elkerülik a gyógyszereket vagy a műtétet.

Ecetes állítások

Úgy tűnik, hogy az ACV zsugorodik és feloldja a petefészek-cisztákat. Ezek a ciszták azt is állítják, hogy káliumhiány okozta, azzal az állítással, hogy az ACV megfelelő ásványi anyagot cserél a ciszták kezelésére. Azonban nincs olyan kutatás, amely támogatja ezeket az állításokat. Ezenkívül az almaecet viszonylag alacsony a káliumban – 11 mg evőkanállal. Ez az összeg meglehetősen elhanyagolható a 422 mg közepes banánban vagy 292 mg káliumban közepes paradicsomban.

Policisztás petefészek szindróma

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) olyan állapot, amelyet a hormon egyensúlyhiány jellemez, és ennek egyik jellemzője számos kis petefészek-cisztának a jelenléte. Az a tény, hogy a PCOS a túlsúlyhoz kötődik, az inzulin rezisztencia, a megnövekedett diabetes kockázata potenciális kapcsolatot teremt az ACV-vel. A “Journal of Food Science” 2014. májusi számában megjelent felülvizsgálat szerint az erjesztett ital ecetsav, fitokemikáliák és egyéb egészségmegőrző anyagok összekapcsolódtak a vércukorszinttel és a testsúlycsökkentéssel. A “The Tohoku Journal of Experimental Medicine” című, 2013 májusában közzétett jelentés kimutatta, hogy a PCOS-nal rendelkező nők, akik naponta 1 evőkanál almás ecetet fogyasztottak 90-110 napra, javították az inzulinaktivitást, javították a petefészek működését és helyreállították a menstruációkat. Azonban ez a tanulmány elég kicsi volt, és nem tanulmányozta ezt az ecetet a petefészek-cisztákra gyakorolt ​​hatását. További kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy az ACV szerepet játszik-e a petefészek egészségi állapotában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Ha petefészek-cisztája van, forduljon orvoshoz, hogy megértse, szükséges-e a kezelés. Az ACV használata nem minősül károsnak, és táplálkozási és egészségügyi tulajdonságokat is kínálhat. Ha kisméretű cisztákat szeretne az ACV-vel kezelni, beszélje meg orvosával a tervét. Azonban nincs kutatás annak alátámasztására, hogy ez az ecet csökkenti vagy megelőzi a petefészek-cisztákat, és ez az otthoni gyógymód nem használható gyógyszerek vagy műtét helyett. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen fájdalma van, ami akadályozza a szokásos tevékenységeket. Sürgős orvosi ellátást igényel, ha bármilyen vérzést észlel az érintkezés, hirtelen vagy új hasi fájdalom, szédülés vagy ájulás vagy súlyos hüvelyi vérzés miatt. Véleménye szerint: Kay Peck, MPH, RD