Akne papulusok és ciszták ellen

Az akne számos módon manifesztálódhat, ami rendkívüli kényelmetlenséget és szorongást okoz azok számára, akiknek ez van. Papulák és ciszták kétféle gyulladásos akne, amelyek fájdalmat és fertőzést okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik. Az akne papulák és a ciszták közötti különbség megértése segít abban, hogy megtalálja a leghatékonyabb kezelést az adott állapotban.

Okoz

Az akne akkor fordul elő, ha az elhalt bőrsejtek és a faggyú felszaporodnak a bőrön. Bár nem ismert pontosan, hogy mi okozza az akne minden eseteit, a University of Maryland Medical Center felsorolja a családtörténetet, a hormonális ingadozásokat és az olajos kozmetikumok használatát. Egyes gyógyszerek – például a lítium, az orális fogamzásgátlók és a kortikoszteroidok – szintén súlyosbíthatják a pattanásokat. A fiatalok és a menstruáció előtti nők hajlamosabbak a pattanásokra a hormonális változások miatt, amelyek növelik a bőrön lévő olaj mennyiségét.

Papule funkciók

A papulák gyulladtak és gyakran fájdalmas dudorok fej nélkül. Az Acne.org szerint a papulák összepréselése nem jó, és hegesedéshez vezethet. Mivel ezek a gyulladás eredménye, szemben a faggyúképződéssel, a papulákat nem szabad kipukkanni anélkül, hogy fájdalmat és gyengeséget okoznának. Az Acne.org javasolja egy meleg mosogatóruhát vagy tömöríteni az érintett területet a gyulladás csökkentésére. A papulák mérete 1 centiméter átmérőig terjedhet a tűcsap méretétől függően.

Cisztafunkciók

A ciszták a súlyos gyulladásos akne egy másik formája. Gyakran tűnődött csomóként jelenhetnek meg, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Ez a fajta pattanásos elváltozás akár 5 milliméter átmérőjű is lehet, ha a fertőzés súlyos. Ha egyszerre több akneciszta is jelen van, lehet, hogy cisztás aknával diagnosztizálják, és kortizonnal vagy más szisztémás kezeléssel kezelik. A papírokhoz hasonlóan a cisztákat nem szabad szorítani a fertőzés terjedésének és a hegesedésnek a lehetősége miatt.

Megelőzés / Solution

Bár az alkalmi pattanások kitörése normális, a gyakori vagy folyamatban lévő akne nehezebb kezelni. Az alapvető higiéniai intézkedések, például a rendszeres arcmosás gyakran nem segítenek a gyulladásos pattanások megelőzésében. Ha rendszeresen akne cisztákat vagy papulákat szed, beszéljen bőrgyógyászral. Esetleges pattanások esetén az astringensek, mint a benzoil-peroxid vagy szalicilsav hasznos lehet. Papulákkal vagy cisztákkal való érintkezés esetén ne érintse meg a területet, vagy próbálja meg a foltot összezúzni, mivel ez valószínűleg romlani fogja az irritációt. Bizonyos esetekben hormonkezelés vagy szisztémás antibiotikumok, például az eritromicin, szükség lehet súlyos vagy visszatérő akne kezelésére.