Allergiás reakció a citrusfélékre

Az élelmiszer-allergia az abnormális immunrendszeri válaszra utal, amelyet az élelmiszer-specifikus fehérjék és az ellenük alkalmazott antitestek kölcsönhatásai okoznak. Bizonyos ételek nagyobb valószínűséggel okoznak allergiát, mint mások. A citrusfélék allergia viszonylag ritka, mint a legtöbb gyümölcs és zöldség allergia. Mindazonáltal a citrusgyümölcs-allergia kialakulhat és fejlődhet. Ugyanúgy, mint más ételallergia esetén, a citrus allergia tünetei enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

Orális allergiás szindróma és citrus allergia

A citrusfélékre allergiás reakciót tapasztaló emberek többsége orális allergiás tünetegyüttes (OAS), más néven pollen-food szindróma. Ezzel a betegséggel a levegőben lévő pollen allergia következtében kialakult antitestek is reagálnak az egyes gyümölcsökben és zöldségekben található fehérjékkel. A fűpollénre allergiás emberek például dinnye, citrusfélék, őszibarack, zeller, burgonya, paradicsom és / vagy földimogyoró étkezés közben szájon át jelentkező allergiás tüneteket kelthetnek. Habár az OAS a citrusfélékre gyakorolt ​​allergiás reakciók leggyakoribb oka, lehet, hogy a citrusfélékre jellemző allergia – amely gyakran “igaz” citrus allergia. Mivel az összes citrusfélék szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és sok fehérje van közösen, az egyfajta citrusgyümölcsre reagáló emberek általában más citrusfélékre is reagálnak.

OAS tünetek

Az OAS tünetei ugyanazok, függetlenül a kiváltó ételektől. A tüneteket szinte mindig a főzés nélküli gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása váltja ki. Miután a sértő ételeket a szájába helyezi, az ajkak, a száj, a nyelv és a torok viszketése és viszketése következik be. Ezen szövetek duzzanata is előfordulhat. Nem meglepő, hogy ezek a tünetek hasonlóak a szénanátha orrához. A legtöbb esetben az OAS tünetei a szájra és a torokra korlátozódnak. Az American Allergy, Asthma és Immunológiai Kollégium azonban arról számol be, hogy az OAS tünetei az esetek durván 9% -ában, az életveszélyes anafilaxia pedig 1,7 százalékos mértékben haladnak a szisztémás tünetekig.

Szisztémás tünetek

A citrusfélékre gyakorolt ​​allergiás reakciók szisztémás tünetei perceken belül fejlődhetnek, vagy akár 2 óráig is késleltethetők. A tünetek a bőrre, az emésztőrendszerre és / vagy a légzőrendszerre vonatkozhatnak, és enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Lehetséges tünetek közé tartozik: – csalánkiütés és viszketés, – hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés, – torokzáródás, nehézlégzés és légzési nehézség: ezek a tünetek életveszélyes anafilaxiát, alacsony vérnyomást, Szédülés vagy ájulás, súlyos légzési elégtelenség.

Kezelés és óvintézkedések

Ha gyanítja, hogy allergiás a citrusfélékre, akkor kérdezze meg kezelőorvosa értékelését és tesztelését a diagnózis megerősítéséhez. Az élelmiszerek kiváltásának elkerülése minden élelmiszerallergia kezelésének sarokköve, beleértve a citrusfélék allergiáját. Ha citrusokkal kapcsolatos OAS-ja van, lehet, hogy elviselheti a főtt citrusféléket és gyümölcslevet, mivel a főzési folyamat általában elpusztítja a kiváltó fehérjéket. Ha több ételallergia van az OAS-szal kapcsolatban, orvosa javasolhatja az allergiás vagy allergén immunterápiát az olyan pollenekre, amelyekre érzékenyek, mint a pollen és az élelmiszerrel kapcsolatos allergiás tünetek csökkentésére. Egyéb gyógyszerek és kezelések ajánlhatók az Ön egyéni egészségi állapotától és aktuális helyzetétől függően. Sürgősségi orvosi ellátást kell kérni, ha bármilyen olyan tünetet észlel, amely jelezheti az anaphylaxis kialakulását, amely nagyon gyorsan fejlődhet; Ellenőrizte és módosította: Tina M St. John, MD