Ambien vs. ambien cr

Az Ambien, amelyet a generikus zolpidem néven is ismerünk, fokozza az agyban gátló jelzéseket azáltal, hogy kötődik a benzodiazepin-GABA receptorokhoz tartozó kémiai receptorok egy bizonyos alosztályához. Az orvosok írják elő a gyógyszert az álmatlanság kezelésére, olyan állapotban, ahol az emberek nem tudnak esni és aludni. Az Ambien kétféle formában jelenik meg: Ambien és Ambien CR, vagy szabályozott felszabadulású. Mindegyik forma különleges előnyökkel vagy hátrányokkal rendelkezik, de mindkét gyógyszert óvatosan és orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni.

Mi a különbség az Ambien és a Ambien CR között?

A Sanofi-Aventis gyógyszergyártó cég szerint az Ambien CR az eredeti Ambien formuláció kiterjesztett vagy módosított változata. Az Ambien CR tabletta két réteggel rendelkezik. Az első gyorsan feloldódik, hogy nyugtatást okozzon, ami 30 perc alatt elősegíti az alvás indukálását. A második sokkal lassabban oldódik fel az esti órákban az álom fenntartása érdekében. Az Ambien hátrányos hatása az alvásmegtartásra, az Ambien CR továbbra is az Ambien egyetlen olyan verziója, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyott a spontán éjszakai ébredések megelőzésére.

Az Ambien CR és Ambien előnyei

Az Ambien CR állandó koncentrációt mutat a vérben több mint 3 órával az orális beadás után, és hosszabb hatású, mint az Ambien. Mivel a gyógyszer milyen gyorsan képes elérni és fenntartani bizonyos szinteket a szervezetben idővel, az orvosok az Ambien CR-t alacsonyabb dózisban írják elő, mint az Ambien. Az Ambientől eltérően az Ambien CR hosszú és rövid távú felhasználásra is felkészíthető.

Az Ambien vs. Ambien CR előnyei

Az Ambien – zolpidem tartarát generikus változatai elérhetők és olcsóbbak, mint az Ambien CR, amely a Sanofi-Aventis szabadalmaztatott összetétele marad. Érdekes módon, az erősségei ellenére, az Ambien CR egyedi mellékhatásokat mutathat be, amelyeket a generikus Ambien nem mutat be. Például a “Journal of Clinical Sleep Medicine” című könyvében a Drs. Chiang és Krystal a Duke Egyetem Orvosi Központjában arról számoltak be, hogy az Ambien CR-t használó emberek nagyobb eséllyel rendelkezhetnek nagyobb eséllyel az alvással kapcsolatos táplálkozás eszméletlen epizódjainak kiállításánál, mint azok, akik az eredeti formulát alkalmazzák.

Megosztott mellékhatások

Mind az Ambien, mind az Ambien CR a benzodiazepin gyógyszerekkel tipikusan megfigyelt káros hatásokat okoz, beleértve a fejfájást, az álmosságot, az ideiglenes amnézia és a szédülést vagy az egyensúlyhiányt. Pszichológiai és fizikai függést is okozhatnak egyes felhasználókban. Az addikció valószínűsége nő, annál hosszabb ideig veszik a gyógyszereket.

Általános biztonsági információ: Kábítószer-kölcsönhatások

A Virginia Commonwealth University Pharmacy School kutatói figyelmeztetnek arra, hogy az alkohol és az imipramin, egy triciklikus antidepresszáns gyógyszer, növelheti az Ambien és az Ambien CR klinikai hatásait és toxicitását. Néhány korpás samponban alkalmazott és a gombás fertőzés kezelésére szolgáló orális közvetítésként használt ketokonazol szintén károsíthatja az Ambien anyagcserét. Az álmatlanság orvoshoz fordulóknak tájékoztatniuk kell orvosukat, ha antifugális vagy antidepresszáns gyógyszereket használnak.