Dudorok a lábak hátán

Az életed egy bizonyos pontján előfordulhat, hogy a lábakon a bőrön dudorok vagy csomók keletkeztek. Számos oka lehet a bőr állapotának kialakulásának, és gyakran az ok nem nyilvánvaló. Az allergiák, irritáló szerek, genetikai összetétele és bizonyos betegségek és az immunrendszer problémák okozhatnak bőrgyulladást, csalánkiütéseket és más bőrbetegségeket.

Tünetek

Figyelnie kell minden bőrrángás állapotát, hogy segítsen orvosának diagnosztizálni az okot. A feltárási jellemzők közé tartozik a szín, a méret, az alak és más tünetek vagy jelek jelenléte. A bőr felső rétege alatt lévő réteg, amely az ujjával tekercselve mutatja a mobilitást, sérülés, faggyúka cyst vagy daganat következménye lehet. A vörös viszkető dudorok és a bőrkiütés allergiát, rovarcsípést vagy egy eltömődött szőrtüsző eredményét jelzi. A piros és a lilás dudorok, a fájdalmas izületek és a láz kíséretében fertőzést vagy vírust jelezhetnek, a Family Doctor.org szerint. Orvosának esetleg bőrbiopsziára van szüksége a bőr állapotának felméréséhez.

típusai

A lábak hátsó részén lévő bőrrángások gyakori oka az érintkezés vagy atópiás bőrgyulladás, amelyet gyakran az olyan anyagok, mint a kozmetikumok, a szappan, a vegyi anyagok vagy akár a gumiból készült csizmák okozta érzékenység vált ki. Bizonyos gyógyszerek és gyógyszerek a dermatitis bizonyos formáit okozhatják. A Stasis dermatitis a varicose veinekből származik, a Merck Online Manuals szerint. A bőrfertőzések közé tartoznak a bakteriális, fuhgal vagy vírusfertőzések, például a zsindelyek, amelyek évek óta nyugvó állapotot jelenthetnek, és vörös foltokként és dudorokként jelentkeznek. A Henoch-Schonlein purpura az alsó lábakon piros és lilás dudorfertőzések okozta fertőzést, néha fájdalmas ízületeket és lázzal együtt, a Medline Plus szerint. A bőrdaganatok másik oka az olyan paraziták, mint a csigák, az atkák lárva, amely a Missouri Tanszékvédelmi Minisztérium szerint a viszkető vörös dudorok felől és bokáktól felfelé mutatnak.

Egyedi feltételek

Egyes bőrelváltozások csak olyan egyedi körülmények között alakulnak ki, mint a terhesség. A pruritikus urticariális papulák a terhesség késői szakaszában fordulnak elő, mivel kicsi, vörös dudorok gyakran kezdődnek a hasra és a combokra terelik. A viszkető nagy foltok általában megszűnnek. A terhességgel összefüggő másik bőrbetegség prurigo. A bőrön bárhol megjelenő, viszkető, apró nyálkahártyák, amelyek hasonlóak a rovarcsípéshez. A Prurigo több hónapig is folytatódhat a gyermek születése után, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kongresszusa szerint.

Mikor hívja fel a doktort?

Néhány bőrrángás súlyos betegség tünete lehet, mint például a szarkoidózis, amely hatással lehet a tüdőre vagy a nyirokcsomókra. A szarkoidózis, amely a nőknél a leggyakoribb, vörös vagy vörösesbolygó dudorok kiütését okozza a bokákon és a bénákon a Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint. Kérjen orvosi ellátást, ha a bőr állapota rosszabbodik, ha piros csíkok jelentkeznek a fertőzött terület közelében, ha láz alakul ki, vagy ha más családtagok hasonló tüneteket tapasztalnak.

kezelések

A legtöbb bőrbetegség kezelésére túlérzékeny vagy vényköteles gyógyszerek, mint például a viszkető krémek, helyi kortikoszteroidok és fungicidek kezelhetők. Az orális antihisztaminok szabályozhatják a csalánkiütés, bőrkiütés vagy allergiával kapcsolatos bőrelváltozások tüneteit. A súlyosabb állapotok a Mayo Clinic szerint kortikoszteroidokat, például prednizonot, antidepresszánsokat és epinefrint igényelhetnek. A tartós hegeket hagyó dudorok kozmetikai kezelést igényelhetnek, például a lézerterápiát.