Koffein hatása a vérlemezkékre

A CBS News szerint a koffein az amerikai üzemanyag. Az amerikaiak több mint 50 százaléka naponta három-négy csésze kávét fogyaszt, ami több mint 330 millió csészébe kerül. De ez csak kávé. Ha olyan teát és koffeinmentes üdítőitalokat tartalmaz, akkor a szám az amerikaiak 80% -ára ugrik, egy koffein vagy más fajta ital mellett. Mindezek mellett a koffeinfogyasztás során fontos megérteni, hogy a koffein milyen hatással van a szervezetére, beleértve azt is, hogy mit tehet a vérlemezkék vérében.

Koffein

A koffein olyan természetes anyag, amelyet olyan növényekben találnak, mint a tea, a kávé és a kakaó. Ez egy vízhajtó és központi idegi stimuláns, és gyorsan felszívódik az agyba. Nincs tápértékük. Mivel a koffein központi idegrendszeri stimuláló hatású, ez még inkább figyelmeztető és ideiglenes energiát kölcsönözhet. Kis adagokban, például két-négy csésze kávé naponta, a koffein a legtöbb ember számára biztonságos, de a túl sok koffein olyan tüneteket okoz, mint nyugtalanság, szorongás, ingerlékenység, fejfájás és rendellenes szívritmuszavarok. A koffein kávé, tea, üdítők, csokoládé és sok gyógyszer közül válogathat.

A vérlemezkék

A vérlemezkék a legkisebbek a háromféle vérsejt típus közül: vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék. A testben a normális vérlemezkeszám 150 000 és 350 000 mikroliter között van. A vérlemezkéket a csontvelőben állítják elő. Bizonyos értelemben ezek a test természetes kötése. Ha sérülést vagy vágást szenved, a vérlemezkék összeolvadnak vérrögképződést okozva, és megállítják a vérzést. Ha a thrombocytaszám alacsony, nagyobb a kockázata a vérzéses szövődményeknek.

Orvosi kutatás

A kutatók a koffein és a vérlemezkék közötti lehetséges kapcsolatot keresték. A “British Journal of Nutrition” című 2008-as tanulmány a kávé és a koffeinfogyasztás, valamint a vérlemezkékre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A vizsgálat során 10 egészséges egyén vett részt, akik két alkalom alatt kávét fogyasztottak. Fél ivott 200 ml kávét, a másik fél 180 mg koffein kapszulát 200 ml vízzel. Miközben a kávé vérlemezke-hatással jár, a vérlemezkék a csak koffein fogyasztókban nem mutattak változást. A tanulmány kimutatta, hogy míg a kávé befolyásolhatja a test trombocitáit azáltal, hogy csökkenti a kötőképességüket, a koffein nem ez a hatás.

szempontok

Bár a koffein önmagában nem befolyásolja a vérlemezkéket, más mellékhatásokat okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Az Amerikai Orvosi Társulat Tudományos Tanácsa szerint a mérsékelt kávé és teafogyasztás valószínűleg a legtöbb ember számára biztonságos, de azt tanácsolja, hogy a fogyasztást 3 8 oz-ra korlátozzák. Naponta egy csésze kávét vagy öt adag koffeinmentes üdítőt vagy teát. Ha savas refluxot, magas vérnyomást, krónikus fejfájást vagy szabálytalan szívritmust szenved, beszélje meg orvosával a koffein bevitelét illetően.