Mandulát és herpeszet

A mandulák jó hírnevet élveznek, mint a rost, a fehérje és az egészséges zsír. Azonban a mandula alacsony lizin-arginin aminosav aránya sok embert okozott, akik a herpes simplex vírusban szenvednek. A Herpes simplex olyan vírus, amely sebeket vagy sérüléseket okoz a szájon és a nemi szerveken. Most, előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a mandula bőr kivonat előnyös lehet azok számára, akik a gyógyíthatatlan, ismétlődő betegségben szenvednek.

Elméletek / A spekuláció

A herpeszre vonatkozó étrendi ajánlások leggyakrabban a lizinre vonatkoznak: az arginin arány. A lizin és az arginin a szervezet által megkövetelt 10 esszenciális aminosav közül kettő a normális működéshez szükséges fehérjék felépítéséhez. A lizinben gazdag élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek, a tejtermékek, a tojás, a hal, a csirke, a bárány és a marhahús. Az arginin nagy mennyiségben található diófélékben, gabonákban, hüvelyesekben és babokban. In vitro (kémcső) vizsgálatok kimutatták, hogy az arginin a herpes simplex vírus növekedéséhez szükséges táplálék, míg a lizin blokkolja az arginin hatását, ezáltal csökkentve a vírus replikációt. Ennek eredményeképpen néhányan azt mondják, hogy több a lizin a diéta és kevésbé arginin, hatékonyan növeli a lizin: arginin arány, csökkenti a herpesz kitörése.

A mandulák jelentősége

A mandulának alacsony a lizin: az arginin aránya, ami néhány embernek javasolja a korlátozásukat, más diófélék mellett. Azonban a táplálkozási vizsgálatok nem mutatták a herpesz tüneteinek csökkentését, ami arra utal, hogy több ételt fogyasztanak lizinnel, miközben csökkentik az arginin bevitelt. Az L-lizin-kiegészítők vizsgálata viszont ígéretet mutat a járvány gyakoriságának, hosszának és súlyosságának csökkentésében az Alternative Medicine Review szerint. Számos kis kettős-vak kísérlet csökkentette a herpesz kitörések gyakoriságát vagy a herpesz tüneteit. Azonban a mai napig nagyszabású randomizált, kontrollos vizsgálatok nem igazolták a kisebb tanulmányok eredményeit. Az Amerikai Szociális Egészségügyi Szövetség szerint általában nem ajánlott az argininben gazdag élelmiszerek, mint például a mandula. Továbbá az orvosnak mindig konzultálnia kell a táplálékkiegészítők felvétele előtt.

Lehetséges

Giuseppina Mandalari és az Egyesült Királysági Élelmiszertudományi Intézet munkatársainak legújabb kutatása szerint a mandula bőrének szerepe van a herpesz kitörésének csökkentésében. Az in vitro vizsgálat azt mutatta, hogy csökkent a vírus replikáció, amikor természetes mandulabőröket adtak a herpes simplex-fertőzött sejtekhez. A szerzők azt sugallják, hogy egy mandulabőr kivonatkészítmény előnyös lehet a herpeszre. A best-herpes-treatments.com azonban továbbra is javasolja a mandulák elkerülését a járvány kitörése során, amíg további kutatások nem igazolják ezt a megállapítást.

Szakértői Insight

Jelenleg a kutatási tanulmányokból származó bizonyítékok nem elég erősek ahhoz, hogy az amerikai Szociális Egészségügyi Szövetség szerint javasolják a herpeszes mandulák elkerülését vagy kiegészítését. A mandulák a kiegyensúlyozott étrend részét képezhetik. Ezenkívül azok, akik az L-lizin étrendjének kiegészítésére kíváncsiak, megvitatják orvosukkal ezt az alternatív kezelést.

Figyelem

A táplálékkiegészítők nem arra szolgálnak, hogy a herpeszes gyógyszert vagy kezelést helyettesítsék. Az alternatív kezeléseket orvosnak kell megvitatni használatuk előtt.