Rendellenes szívverés és légszomj

A szívverés két részből álló szivattyú-műveletből áll, amely kevesebb mint egy másodpercet vesz igénybe, a Texas Heart Institute szerint. Normális esetben a szív követi a különbözõ verésmintát, amely megfelelõen véreket közvetít a vérben, és oxigénnel ellátja a testszöveteket. Amikor a szívverés abnormális, ritkábbnak hívják az aritmiát. A rendellenes szívverés egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a légszomjat.

Egy szívverés élettana

A szív tartalmaz egy saját elektromos rendszert, amely felelős a szívverés szabályozásáért. A szívnek van egy természetes pacemakerje, a sinoatrial, vagy SA, csomópontnak. Az SA csomópont elektromos jelet küld, amely kiváltja az atria, a szív felső kamráit, hogy összehúzódjon. Az SA csomópontból származó jel ezután az atria és az alsó szívkamrák, az úgynevezett kamrák, utazik. Amikor az elektromos jel eléri a kamrákat, az megszakítja őket. Amikor a szív elektromos berendezései megszakadnak, abnormális szívverést eredményez.

Abnormális szívverés okai

Számos tényező megzavarhatja a szív elektromos jelét, és az aritmiák a kisebbektől a súlyosig terjedhetnek. A kisebb aritmiákat általában az alkohollal való visszaélés, a dohányzás, a túlzott koffeinbevitel, a megnövekedett stressz vagy a testmozgás okozza. A súlyosabb aritmiák leggyakoribb oka az Amerikai Gyógyászati ​​Akadémia szerint egy adott szívbetegség, beleértve a koszorúér-betegséget, az abnormális szívműködést és a szívelégtelenséget. A kisebb aritmiák általában csak a megnövekedett fizikai aktivitás során okoznak légszomjat. A súlyos arrhythmiák fizikai megterhelés hiányában légszomjat okozhatnak.

Vér és oxigén

A vörösvérsejtek hemoglobin nevű vas-gazdag fehérje központot tartalmaznak. A hemoglobin felelős a szervezetben lévő oxigén felszívásáért és a vörösvérsejthez való kötődéséért. Ahogy a vörösvérsejt a testen keresztül mozog, ez az oxigént szállítja az összes testszövethez. A normális szívverések biztosítják, hogy a vér simán mozogjon a testen, hogy a vér képes hatékonyan oxigént szállítani a szövetekbe. Ha a szívverés abnormális, akkor a vér erratikusan mozog a testen, és az oxigén nem szállítható megfelelően a szövetekbe. Ez a szövetek oxigént éhezik, és légszomjat okoz.

Kezelés

A légzési elégtelenség kezelése az aritmiák alapjául szolgáló okok korrigálásával történik. A mérsékelt szívritmuszavarokat olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, amelyek korrigálják a szív elektromos rendszerét és javítják a légzést. A súlyosabb ritmuszavarok orvosi eszközök, például mesterséges pacemaker vagy műtét beültetését igényelhetik. A mesterséges pacemaker olyan elektronikus eszköz, amely a mellkasban helyezkedik el, amely átveszi az SA csomópont szerepét és segít a normális szívverés fenntartásában. A normális szívverés után a légzés visszatér a normális szintre. A bypass műtét korrigálja az aritmiát okozó szívbetegségeket, például a koszorúér-betegséget.

szövődmények

Az extrém légszomj vezethet a fényfejlődéshez és a lehetséges ájuláshoz. Ha jelentősen csökken a nagy szervek oxigénellátása, akkor szervkárosodáshoz is vezethet. Emiatt a súlyos aritmiákkal küzdőknek kerülniük kell a mérsékelt testmozgást és az erőszakos tevékenységeket.