Teljes kiőrlésű kenyerek a székrekedéshez?

Az alacsony rosttartalmú táplálkozás súlyosbíthatja a székrekedést, amit esetenként tapasztalhat, az Országos Egészségügyi Intézetek szerint. A túl sok fehér lisztből és finomított cukrokból készült táplálék megakadályozza, hogy elegendő mennyiségű szálat fogyasszon olyan élelmiszerekből, mint az egész gabonapehely. A székrekedés egyéb okai közé tartoznak a gyógyszerek, a nem megfelelő hidratáció és bizonyos betegségek.

A teljes kiőrlésű kenyér az Egyesült Államok Mezögazdasági Minisztériuma élelmezési piramisának gabonacsoportjában található. Az amerikaiak 2010-es táplálkozási irányelvei azt ajánlják, hogy az Ön 5-7 oz-os fele legyen. A gabonakészítmények teljes kiőrlésű gabonából származnak, mint az egész gabonapehely. Felnőtt nőként 22-28 g rostot és 28-34 g rostot felnőtt férfiaként kell alkalmazni. A szálas gazdag kenyér segíthet a székrekedés enyhítésében, amint azt a “European Journal of Clinical Nutrition” 2006. márciusi kiadásában megjelent tanulmány is bizonyítja, amely szerint a résztvevők, akik egy egész szemű kenyeret eszik, kevesebb székrekedést tapasztaltak És gyakoribb a bélmozgás, mint a résztvevők, akik nem fogyasztják a rozskenyeret.

A teljes kiőrlésű kenyér nemcsak a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret foglalja magában. A zabpehely, az árpa, a korpa, a bulgar és a rozs szintén teljes kiőrlésű, és kiváló minőségű rostot kölcsönöz a kenyérnek, ami segíthet a székrekedés enyhítésében. A kereskedelemben kapható kenyér vásárlásakor vizsgálja meg a címkét annak érdekében, hogy a kenyér első néhány összetevőjén látható legyen a “teljes kiőrlésű” vagy “teljes kiőrlésű” kifejezés. A legegészségesebb kenyerek közül azok tartoznak, amelyek a legtöbb rostot tartalmazzák adagonként, javasolja a MayoClinic.com.

A 100 százalékos teljes kiőrlésű lisztből készült teljes kiőrlésű kenyér 1,9 g rostot tartalmaz szeletenként, az USDA National Nutrient Database szerint. Más teljes kiőrlésű kenyér, például rozs, zabpehely és pumpernickel szeletenként 1,9, 1,1 és 2,1 g rostot tartalmaz. Ha elkészíted a saját teljes kiőrlésű kenyeredet vagy tekercset, 1/2 csésze hajdina liszt 6 g rostot tartalmaz, és a teljes búzaliszt 7,3 g / 1/2 csésze. Minél magasabb az egész gabonakenyér rosttartalma, annál könnyebben enni elegendő szálat, hogy segítsen enyhíteni a székrekedést.

Ha hirtelen megnöveli az Ön által elfogyasztott rost mennyiségét, akkor valószínűleg felfúvódás és gázfájdalom tapasztalható, nem pedig egyszerűen a székrekedésed. A regisztrált dietetikus, Joanne Larsen azt javasolja, hogy lassan táplálkozzon az étkezéshez. Ha főleg fehér kenyérrel és néhány egyéb, magas rosttartalmú étel fogyasztására készül, tervezzen 10 g rostot naponta egy héten keresztül, és minden héten hozzáadjon további rostot addig, amíg minden nap elfogyasztja a szükséges mennyiségű rostot. Kerülje el az összes rostját az egész gabonapelyhekből, hanem inkább magas rosttartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, babokat, dióféléket és magokat tartalmazzon az étkezési tervben.

Táplálkozási követelmények

típusai

Rosttartalom

stratégiák