A hivatásos labdarúgás szabályainak összefoglalása

Eleinte a labdarúgó játék, amelyet Angliában játszottak, egy teljesen szabad mentalitással és szabályokkal működött, amelyek egyik helyről a másikra változtak. Az 1863-as év tekinthető a Labdarúgó Szövetség születési dátumának, az első olyan testületnek, amely meghatározott szabályokat határoz meg, amelyek egységesítették a játékot. A FIFA, a futball nemzetközi kormányzó testülete világszerte felügyeli a játékot. A profi labdarúgás többnyire ugyanazokat a szabályokat követi, mint a nemzetközi versenyeken.

A játékot egy 100-130 yardos és 50-100 yardos szélességű területen belül játsszák. A cél 24 láb széles és 8 láb magas. A büntetőterület a kaputól számított 18 méterre húzódik, és 44 méter széles. A középvonal a mezőket két részre osztja.

Mindegyik labdarúgó-csapat egyszerre 11 játékosot hagyhat a pályán. Az egyik játékos a kapus, az egyetlen játékos használhatja a kezét. A játékosok mozgatják a labdát a testük bármely részével, a kezük és a karjuk kivételével. A csapatok helyettesíthetik a játékosokat helyettesítőkkel, de a profi és nemzetközi labdarúgásban egy játékosnak nem szabad visszatérnie, miután eltávolítják a játékból.

A labdarúgás célja, hogy több gólt szerezzen, mint az ellenfeled. A gól akkor következik be, amikor a labda belép a gólkapcsokba és az összekötő vonal alatt. A labda szintén át kell haladnia egy olyan vonalon keresztül, amely egy céltábláról a másikra nyúlik. A pontozást befolyásolja a szabálytalanság. A játékosnak két ellenfelével kell rendelkeznie, egyikük általában a kapus, a középpont és a cél között, amikor a labda elhalad.

A játékosokat a labdarúgásban lehet szabálytalanságra hívni. A fizikai hibák, mint a kioldás vagy a lökés, közvetlen rúgást eredményeznek. Egy közvetlen rúgásnál a játékos közvetlenül a célra lőhet, ha elég közel van. A nem-fizikai szabálytalanságok, mint például az offsides, vagy az ellenfelek akadályozása közvetett rúgást eredményeznek, melynek során a labda megérinti a csapattársait, mielőtt a célba üthet.

A kapusok csak a kezüket használhatják a célt körülvevő büntetődobozban. Ha a kapus birtokolja a labdát, hat másodpercen belül el kell engednie a labdát. Ráadásul nem kaphat egy csapattársat a kezével. Ebben az esetben lényegében egy másik játékos lesz.

Térbeli mérések

Játékosok száma

Pontozás és kívül

A szabálytalanságok típusai

Kapusok és kezek