Adhd és az elülső lebeny

A figyelemhiányos / hiperaktivitási rendellenesség hiperaktivitást, impulzivitást és problémamegoldást jelent. Az ilyen zavarokkal küzdő személyek gyakran nehézségekbe ütköznek a mindennapi életben. Az ADHD gyermekkorban nyilvánvalóvá válik, és gyakran felnőttkorban folytatódik. Amint azt a MayoClinic.com rámutat, az agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy az ADHD-szel rendelkezők agya másképp működik, mint a betegségben szenvedőké.

Funkció

Négy lebeny alkotja az agykéreget. Az egyik ilyen terület, az elülső lebeny az agy elülső részén helyezkedik el, és felelős a végrehajtásért. Amint azt az Országos Idősöreg Intézet kifejti, a végrehajtó tevékenység olyan tevékenységeket foglal magában, mint a gondolkodás, szervezés, problémamegoldás, emlékezés, figyelem és mozgás. Úgy tűnik, hogy az ADHD-vel kapcsolatos problémák az agynak ezt a területét érintik.

Kutatási eredmények

A funkcionális mágneses rezonancia leképezés során a kutatók, köztük Mariya Cherkasova és Lily Hechtman, a Quebecben található McGill Egyetem, azt találták, hogy az ADHD-s betegek elülső lebenyei csökkentek az aktiválódásban, 2009-ben Cherkasova és Hechtman egy tanulmányban, Az ADHD kisebb mértékű aktivitást mutat az elülső lebenyeken, mint azok a gyermekek, akiknek nincs a rendellenességük, függetlenül attól, hogy pihenődnek-e, vagy tevékenységet folytatnak-e. A szerzők hozzáteszik, hogy ezeknél a gyerekeknél a frontális lebenyek kevésbé működnek a koncentráció, a memória, a döntéshozatal és a problémamegoldás során.

Prefrontális kéreg

Az előfrontális kéreg, az elülső lebeny része, segít az agynak a stimuláción keresztül válogatni, és eldönteni, hogy milyen információ releváns, és mit figyelmen kívül hagyni. A New York Tudományos Akadémia && ldquo; Annals, && dr. Avis Brennan és Dr. Amy Arnsten a Yale Egyetem Orvostudományi Iskolájából megjegyzik, hogy ez az agyterület segít mozgásszabályozásban, gátolja a && ldquo; nem megfelelő viselkedési válaszokat, és ellenőrzi a && ldquo; impulzusokat, nyelvet, figyelmet, döntéshozatalt és hibajavítást. & Brain imaging tanulmányok azt mutatják, hogy az ADHD-s betegek prefrontális kéregje kisebb, mint azoknál a betegeknél, akiknek nincs a rendellenességük. Brennan és Arnsten szerint ez segíthet megmagyarázni néhány problémát a rendellenességgel kapcsolatban.

Frontostriatal Circuitry

Az ADHD tüneteivel kapcsolatos másik agyi mechanizmus Cherkasova és Hechtman szerint az frontostriatal áramkör az elülső lebenyben. Ez az agymechanizmus hozzájárul bizonyos viselkedések gátlásához. Cherkasova és Hechtman azt írják, hogy az agyi képalkotó tanulmányok jelzik az ADHD-ben szenvedő emberek körében a probléma problémáját.

Gyógyszeres kezelés

Brennan és Arnsten megjegyzik, hogy az ADHD kezelésére általánosan alkalmazott metil-fenidátok, amelyek a prefrontális kéreg működésének javítására irányulnak. Ezek a gyógyszerek befolyásolják bizonyos agykémiai anyagokat, beleértve a dopamint és a noradrenalin szintet, és javítják az előfrontális kéreg aktiválódását. Az eredmény gyakran javult a végrehajtó működésben. A metifenidátok bizonyos mellékhatásokkal járhatnak, beleértve az idegességet, az alvászavarokat, az émelygést, az étvágytalanságot, a szájszárazságot és a fejfájást.