Van-e hátránya az aromaterápiának?

Az aromaterápia egy alternatív gyógyító technika, amely elősegíti az alapvető növényi olajok gyógyító erejét. Az alkalmazási módok változatosak, egyes szakemberek az olajat az inhaláláshoz melegítik, míg mások masszírozza a bőrt. A gyakorlat a stressz enyhítésére és az olyan betegségek kezelésére szolgál, mint a duzzanat és gombás fertőzések, a University of Maryland Medical Center szerint. Bár számos előnye van az aromaterápiának, vannak hátrányai is.

Allergiás reakciók

Az aromaterápiában használt illóolajokra kevés ember allergiás reakciót tapasztal. A reakciók intenzitással változnak, és mind az olaj megérintésével, mind a belégzéssel előfordulhatnak. Azok, akik tavasszal vagy ájulással allergiásak gyomnövények miatt vagy asztmában szenvednek, fokozhatják a reakciókat néhány illóolajra. Az allergiás reakciók jellemzően enyheek, csak enyhe irritáció, bőrpír és más allergiás tünetek jelentkeznek.

fototoxicitás

Bizonyos illóolajok érzékenyebbé teszik az ultraibolya sugarakat a napból. Ez fényérzékeny, és a leégés gyorsabban és súlyosabbá válik. A Minnesota Egyetem szerint a bőrre alkalmazott citrus alapú olajok valószínűleg ezt okozzák. Kerülje a napsütést azután, hogy ezeket az olajt használta, és legalább 30 órás védőszilárdságú napvédőt alkalmazzon.

Fejfájás, szédülés és émelygés

Néhányan hányingert, enyhe vagy súlyos fejfájást vagy szédülést tapasztalnak az aromaterápiás kezelések során. Ezek jellemzően megoldódnak maguknak, ha a személy lemossá az olajról vagy elhagyja a területet.

Néhány olaj utánozza az ösztrogént

A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az olyan olajok, mint az édeskömény, az ánizs, a zsálya és a clary-zsálya, olyan ösztrogénszerű vegyületek, amelyek a szervezet természetes ösztrogént utánozzák. Más olajok, például a levendula és teafa olajok szintén ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek. Emiatt a mell vagy petefészekrákos betegek nem használhatják ezeket az olajt, mivel ezek a rákok hormonalapúak. A kisgyermekek és a serdülőkorúak is kerülniük kell ezeket az olajakat, mivel ezek a fiúkban a túlzott emlő növekedését okozhatják, a National Cancer Institute szerint.

Kerülje az Aromaterápiát a terhesség alatt

Bár nem végeztek vizsgálatokat annak bizonyítására, hogy az aromaterápia káros a terhes nőkre nézve, a legtöbb orvos még mindig azt tanácsolja, hogy elkerülje a terhesség időtartama alatt. A szoptató anyáknak szintén el kell kerülniük az aromaterápiát. Az illóolajok képesek átjutni az anya testéről a placentán keresztül a csecsemőre. A szülésznők sikeresen alkalmazták az aromaterápiát a munkaerő és a szülés során, de a nők alaposan konzultáljanak orvosukkal a beindulás előtt.