A szoptatás előnyeit két héten át

Bár a szoptatás előnyei nőnek, annál hosszabb ideig ápolt, némely anyák esetében a hosszú szoptatás csak nem lehetséges. Még akkor is, ha csak két héttel csak ápolhatja a baba életét, az Önnek és csecsemőjének az előnyei mérhetők. Plusz, miután a lehető legjobb kezdethez jutott a gyermeked, ha úgy döntenél, hogy hosszabb ápolónőt tart, az egészséges szoptatási kapcsolat létrehozása a korai időkben nagymértékben segít.

A kolosztrum

A születés utáni első napokban a mellek kolosztrumot, koncentrált tejet tartalmaznak, amely magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú. Ezenkívül magas szintű antitesteket és immunglobulinokat is tartalmaz, amelyek két immun faktorát védik az újszülöttektől a vírusoktól és baktériumoktól. Nincs más élelmiszer a világon ilyen koncentrált immunerősítőkkel, így még ha a baba semmit sem kap a tejetől, biztos abban, hogy tudja, hogy ezt a hatalmas első ételt szolgáltatta. A kolosztrum gyengéd hashajtóként is működik, amely segít megszabadulni a baba meconium-testétől, a kóros anyagtól, amely a bélben felépül, miközben a baba még mindig a méhben van. Azok a csecsemők, akik gyorsabban haladnak át meconiummal, kevésbé valószínű, hogy sárgaságot tapasztalnak, ezért a korai szoptatás segít megelőzni ezt a potenciálisan veszélyes állapotot.

Korai tej

Néhány nappal a születés után a mellek megkezdik a tényleges tejtermelést, amely a zsíros, a fehérje, a szénhidrátok és a tápanyagok pontos koncentrációját tartalmazza a baba életében, amikor az élete legérzékenyebb. A kolosztrumban jelen lévő immunfaktorok szintén érett tejben vannak, csak alacsonyabb koncentrációban, így minden nap a baba ápolóként további immunerősítést kap, amely megvédi őt a megfázástól, a fülfertőzésektől és egyéb betegségektől.

Előnyök az anyához

Mindazon előnyökön kívül, amikor egy csecsemő még két hét szoptatást is kap, az anya bizonyos előnyökkel is jár. A szülés után születésnapokon a szoptatás olyan hormonokat bocsát ki, amelyek gyorsabban zsugorítják a méhét, és csökkenti a szülés utáni vérzést. A szoptatás alatt felszabaduló hormonok segítenek jobban aludni, így rövidebb idő alatt mélyebb alvásba kerülhet, így nyugodtabban érezheti magát. A születés utáni első hektikus hetekben ez felbecsülhetetlen értékű lehet abban az időben, amikor valószínűleg alváshiánnyal jár. Ön is megkapja a drága kötési időt, ami annyira fontos mind Önnek, mind csecsemőiként az első két héten át tartó szoptatás során.

szempontok

Bár a nők egy kis hányada valóban nem tud szoptatni a születés utáni első hetekben, ha túl akarsz lépni ezen a ponton, de nehézségek merülnek fel, akkor egy képzett laktációs tanácsadó segíthet megoldani a szoptatás problémáit. A szoptatás előnyei nőni fognak, annál hosszabb ideig jársz, így minden nap egy kicsit több tejet adsz a babának, annál jobb mindkettőtök. Egyes nők azt találják, hogy ha az exkluzív szoptatás nem folytatható, a részleges szoptatás formula vagy alternatívákkal kiegészítve, mint például a tejszivattyú, olyan életképes lehetőségek, amelyeket nem vettek figyelembe. Még ha a betegség vagy a munka megszakítja a szoptatási kapcsolatot, újra lehet kezdeni a szoptatást, és szükség esetén visszatérhet a szoptatáshoz.