Antioxidánsok a vörös szőlőben

Egy kis, mély lila szőlőfajta, az úgynevezett Concord, az egyetlen szőlő Észak-Amerikában. Eredetileg a Concord-ban, Massachusetts-ben nőtt fel, ennek a kis bogyónak magas antioxidáns tartalma miatt ígéretes egészségügyi előnyei mutatkoztak. De jobb, mint a vörös asztali szőlő?

Polifenolok a Concord szőlőben

A polifenolok olyan antioxidánsok, amelyek a Concord szőlőjét élénk színüknek adják. A sötét bőrű kék ​​és lila gyümölcsök, mint például a Concord szőlő, természetesbb antioxidáns hatásúak, mint a könnyebb bőrűek, mint az oxigén radikális felszívódási képesség (ORAC). Ez a vizsgálat megméri a gátlás mértékét a szabadgyök által kiváltott oxidáció különböző élelmiszereiben – mennyire hatásos az antioxidánsok. Bár a Concord és a vörös szőlő magas antioxidánsokkal rendelkezik, a Concord mélyebb színe azt jelzi, hogy nagyobb kapacitása van a szabad gyökök elpusztítására. Míg a Concord szőlő és a vörös asztali szőlő szőlő összehasonlítását közvetlenül nem tanulmányozták, Lutz et al. (2011) megállapította, hogy a kék szőlő magasabb antioxidáns kapacitással rendelkezik, mint a vörös szőlő.

Concord szőlő és szív egészség

Széles körű kutatást végeztek a Concord szőlőlével és a szív egészségével kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy az antioxidánsok ebben a szőlőben segítenek a gyulladás csökkentésében különösen a szívbetegségben szenvedőknél. Egy 2004-es tanulmány, Albers et al. Azt találták, hogy a coronaria-betegségben szenvedő felnőttek, akik naponta két hétig ivották a Concord szőlőlét, csökkentették a gyököket és a gyulladás markereit. A laboratóriumban tapasztalt eredmények hasonlóak a mérsékelt vörösborok fogyasztásához, de a hozzáadott alkohol nélkül.

Hol találsz Concord szőlőt

A farmerpiac a legjobb hely a Concord szőlőtermesztéshez. Nagyobb valószínűséggel látja őket az Egyesült Államok csendes-óceáni északnyugati részén vagy északkeleti részén. Vásárolhat Welch szőlőlét is, amely 100 százalékos Concord szőlőből készül. Nem minden szőlőlevet kizárólag a Concord szőlőből állítanak elő, ezért fontos, hogy a címke a forrás azonosítására nézzen. Egy adag szőlő egy csésze, és egy adag szőlőlé fél pohár.

Alsó vonal

A Concord szőlő antioxidáns gazdag bogyó, és ORAC-pontszámuk alapján gazdagabb, mint a hagyományos szőlő. Talán nehezebb megtalálni a boltjában. Mivel továbbra is magokat tartalmaznak, és hosszú ideig nem tárolják jól szobahőmérsékleten, előfordulhat, hogy közvetlenül Washington-ban, New Yorkban, Massachusetts-ben vagy Michiganben lévő családi gazdálkodónak kell vásárolnia. Miközben több kutatásra van szükség a rendszeres szőlőtermesztésen, a Concord szőlőből származó adatok arra utalnak, hogy tápanyagokkal, különösen antioxidánsokkal vannak ellátva, amelyek számos egészségügyi előnyhöz juttatnak, az immunerősítéstől a kardiovaszkuláris funkciók javulásáig.