Az aminosav-kiegészítők biztonságosak?

Az aminosav-kiegészítőket a testben lévő fehérjefelvétel fokozására és az izomszövet gyógyulás utáni helyreállítására használják. A kiegészítés lehetővé teszi az élelmiszer által nem bevitt mennyiségeket. Egy cikk a Bodybuilding.com weboldalon elmagyarázza: “az aminosavak olyan enzimeket termelnek, amelyek javíthatják az izomvisszanyerést és az építést, a hangulatot, a koncentrációt és az alvást.” Azonban a legjobb az orvoshoz fordulni, mielőtt az aminosav-kiegészítőket használná.

Jelentőség

Az aminosavak építik a sejteket, javítják a szöveteket, előállítják az enzimeket, és kulcsszerepet játszanak a mentális egészségben “- jelentette be a Nutritional Supplement Health Guide honlapja, mely szerint az Arizonai Egyetem által kiadott cikk szerint az emberek 20 aminosavból 10-et termelnek. A többieknek élelmiszereket kell adni. “Az egyetem cikke továbbá kifejti, hogy” a szervezet által nem termelt 10 esszenciális aminosav egyikének sem elegendő mennyisége az izom lebomlását eredményezi, hogy megkapja az egy szükséges aminosavat.

Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavakat napi rendszerességgel, az általunk fogyasztott élelmiszereken keresztül kell előállítani. “Az esszenciális aminosavak közé tartozik az izoleucin, a leucin, a lizin, a metionin, a fenilalanin, a treonin, a triptofán és a valin” – jelentette be a The Peptide Guide weboldalának cikke. Ezen alapvető savak előnyei közé tartoznak a vércukor, az energia, a memória javítása, a stresszcsökkentés és az izomépítés.

Nem esszenciális aminosavak

Az Arizonai Egyetem weboldalán közzétett cikk szerint “a nemesszenciális aminosavakat a májban termelik a transzaminációnak nevezett folyamat révén”. Bár nem esszenciális, ezek az aminosavak nem jelentéktelenek. A nem esszenciális aminosavak olyan vegyületekből jönnek létre, amelyek a testben jelen vannak olyan sebességgel, amely kielégíti a normál növekedés és a szöveti javítás szükségességét. Néhány előnye az immunrendszer működésének, a testsúlycsökkentésnek és a zsírok emésztésének.

szempontok

A Journal of the International Society of Sports Nutrition 2005. decemberi cikkében jelentették, hogy a legtöbb aminosav-kiegészítés az ajánlott dózisoknál biztonságos, de a feleslegben felhalmozódott fehérje-metabolizmust zavarhatja. Az American Journal of Nutrition egyik beszámolója szerint a szabad aminosav túlzott bevitele kedvezőtlen metabolikus hatásokkal járhat, mint például a fehérjeszintézis csökkenése. Azonban nagyon kevés adat van arra, hogy megerősítse vagy megtagadja ezt a pozíciót.

Táplálékbevitel

A szervezet aminosavakat kap az élelmiszerekben, különösen a húsban, tejtermékekben és hüvelyekben található fehérjékből. A megfelelő fehérjével rendelkező kiegyensúlyozott táplálék elegendő aminosavat biztosít még intenzív gyakorlóknak is. Kiegészítésre nincs szükség, ha elegendő mennyiségű diétás makronutrient fogyasztanak. Beszélje meg orvosával az étrendi bevitelt annak meghatározása érdekében, hogy szükség van-e a pótlásra.