Brechtian gyakorlatok

Bertolt Brecht a 20. századi színház egyik óriása volt. A költő és drámaíró, Brecht 1898-ban született Németországban. A színészi színházi drámát elutasítva, amely a hősrel való közönség érzelmi azonosítására összpontosított, Brecht azt akarta, hogy a közönség gondolkodjon az erkölcsi és a társadalmi viselkedésről. Ezt epikus színháznak, az erkölcsi, társadalmi vagy politikai üzenet emelésére utalta a karakter feltárására. Brecht egyik elvi elméletének egy másik elidegenedése, az ismerős külföldinek tűnik, és ezáltal arra kényszeríti a közönséget, hogy új fényben megtekinthesse. A helyzet helyett a karakter, mint főszereplése, Brecht munkája “attitűd” volt, egy bizonyos szempontból, hogy a színészek folyamatosan megjelenítették a közönséget. A színészek számára kifejlesztett Brechtian gyakorlatok arra szolgálnak, hogy képessé tegyék őket arra, hogy a “gesztet” vagy a gesztus és az arckifejezés használatával egyértelműen és meggyőzően közvetítsék a hozzáállást.

Nursery Rhyme Exercise

Az egyik Brechtian gyakorlat, amit Angliában a Dráma Művek tanítanak, az osztályt olyan partnerekbe osztja, akik a szoba másik oldalán állnak egymással szemben. Mindenki egy jól ismert óvodás rímről gondolkodik, és a tanár jelével megpróbálja közölni a rímét a partnerével, és minden hallgatót egyszerre kell beszélni és hallgatni. Az eredmény káosz. Aztán azt mondják a diákoknak, hogy életet vagy halált okoznak, hogy közöljék az üzenetet. Általában a diákok egyre inkább beilleszkednek a gesztus és a pantomim kísérletükbe.

Szoborgyakorlat

A diákok gyors ütemben párosítják a rácsot. Amikor az oktató tapsol a kezébe, mindegyik pár megpróbálja elkészíteni a következő szobrokat: Rómeó és Júlia, nyár és tél, macska és egér, hős és gyávaság, dal és tánc, gazdagok és szegények, háború és béke. Öntudatlanul, a diák valószínűleg olyan szemléletet mutat be, mint a gazdagok, akik nem szeretik és a szegények szimpátiát jelentenek. Az ilyen pózok a “gesztet”, a hozzáállás vagy a látásmód közvetítését mutatják gesztuson keresztül.

Clarity gyakorlása

Ez a gyakorlat arra szolgál, hogy tanítsa a diákokat, hogy a Brechtian-ügy az egyértelműségről és a hozzáállásról szól. A játék hozzáállása döntő fontosságú, és a színészeknek közvetítenie kell, hogy a közönség tagjai azonnal és egyértelműen megragadhassák. A diákok a helyzetek kontrasztos tábláit rendezik a gesztus és az arckifejezések segítségével. Az egyik kép a háború, mint a hősök készítője, és a kontrasztos kép a háború pazarlása. Egy másik példa egy csoportos portré, amely az egyik tagot illusztrálja a csoport legnépszerűbb személyiségének, a másik pedig a legkevésbé népszerű. Az osztálynak meg kell vitatnia azokat a további elemeket, amelyek hozzáadhatók ahhoz, hogy kommunikálhassanak a jelenet kezével. A helyes válasz a jelmezek és kellékek. Például a fényes egyenruhák és érmek díszíthetik a háború hőseit, rongyok és véres kötések illusztrálják a háború pazarlását.

Érzelmi kommunikáció

A diákok párosítják, hogy vállalják a testhelyzeteket és az arckifejezéseket, amelyek kommunikálnak a szeretet, a tisztelet, a hitetlenség, a megbánás, a csodálat és a megfélemlítés. Az egyik ember a párban mutatja az érzelmek adását, a másik pedig a befogadását. Az osztály többi tagja közönségként működik annak meghatározása érdekében, hogy az érzelmeket világosan adják-e és fogadják-e.