Hasi fájdalom a székrekedés során a terhesség alatt

F. Gary Cunningham, a szülészet és nőgyógyászat elnöke szerint a Texas Southwestern Medical Centerben a nők 40 százaléka szenved a székrekedésben a terhesség alatt. A terhes nőkön végzett motilitás vizsgálata azt mutatja, hogy a bélszállítási idő fokozatosan nő a terhesség minden negyedévében. Ez a késleltetett tranzit kisméretű, kemény, pelletszerű székletet eredményez, amelyek hajlamosak a vastagbél alsó részében halmozni, ami hasi fájdalmat okoz. Súlyos, lokalizált, állandó vagy tartós hasi fájdalmat orvosnak kell értékelnie, hogy kizárja a súlyosabb problémákat.

Ok

Ami a nem terhes embereket illeti, a székrekedés hasi fájdalma a vastagbél és a végbél elváltozásából következik be a csapdázott gázok és széklet miatt. Mivel a kettőspontot ellátó idegek ugyanabban az szinten lépnek be a gerincvelőbe, mint az izmok és a hasüreg ellápoló idegek, a betegek a vastagbél fájdalmát nem specifikus hasi fájdalomként érezzék.

Jellemzők

A székrekedés által okozott hasi fájdalomban szenvedő betegek jellemzően enyhe-közepes, diffúz, görcsös, epizodikus fájdalmat írnak le. Súlyos esetekben a székrekedés fájdalmat okozhat, ami úgy tűnik, hogy a hátra sugárzik. A terhesség nem változtatja meg a székrekedés fájdalmának jellemzőit, ezért az orvosnak értékelnie kell a fájdalmat, amely eltér a megszokott székrekedés fájdalmától.

Kezelés

A szakértők szerint a legtöbb orális, over-the-counter hashajtó készítmény biztonságosnak tekinthető a várandós nők számára, bár fontos, hogy olvassa el és kövesse a csomagok irányait. A hasi fájdalom gyorsabb megkönnyebbüléséhez szükséges terhes nőknél, a szájon át szedett gyógyszerekhez szükséges hat-nyolc órában, a biszakodil, egy általános gyógyszeres kezelés csak öt percen belül biztonságosan képes lesz megkönnyebbülni olyan betegek számára, akik a gyógyszert szedik Beöntésforma és 30-60 perc azoknak a betegeknek, akik a hatóanyagot kúpként alkalmazzák. Ha a hashajtó nem működik az első dózisban, a terhes nőknek tanácsot kell kérniük orvosukhoz, mielőtt további lépéseket tesznek.

Megelőzés

A legtöbb beteg a székrekedés megelőzését preferálja, mielőtt felmerülne. Az American Dietetic Association szerint fokozatosan növekszik a szálas bevitel túlnyomásos száloptikumok formájában, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek táplálékbevitelére, vagy mindkettő segíthet. Az oldható szál kötődik a vízhez, a széklet lágyabbá válik, míg az oldhatatlan szál nagyobb mennyiséget és sebességet biztosít a gyomor-bélrendszeren keresztül.

szövődmények

A székrekedés olyan szövődményekhez vezethet, mint pl. A fekális impaktáció, a vastagbél visszafordíthatatlan megnagyobbodása (megacolon néven ismert), aranyér és repedések az anus szövetében, melyet repedéseknek neveznek. A terhes nők nagyobb kockázatot jelentenek a székrekedéssel kapcsolatos szövődmények miatt, mivel a megnagyobbodó méh által okozott megnövekedett hasi nyomás, a vastagbélben és a végbélben a vénák megnagyobbodása, a méh alatti véráramlás elzáródása és a bélben lévő izomösszehúzódásokat csökkentő hormonok okozzák.