Pék élesztő allergia és almaecetecet

Az élesztő allergiája meglehetősen ritka, de néha évek óta nem diagnosztizálható, vagy a glutén intoleranciája vagy allergiája rosszul diagnosztizálható. A pék élesztő allergia ritkán korlátozódik a kenyerek keltéséhez használt néhány fajra. Gyakran előfordul, hogy a pék élesztő allergiáját a sörélesztő és a környezeti formák és gombák is kiváltják. Az almás ecet nem tartalmaz pék élesztőt, de tartalmazhat sörélesztő maradványait. Mint ilyen, legyen óvatos almaecet és más erjesztett termékek használata esetén, ha az evés kenyér allergiás reakciót vált ki. Kérdezze meg kezelőorvosát az allergiavizsgálatok módszereiről.

Baker’s Yeast

Az élesztők egy gombás forma. A sütéshez használt leggyakoribb élesztőfajták Saccharomyces cerevisiae, S. ellipsoideus és S. minor. Az élesztőt a tészta felemelkedése okozza, az élesztő cukrot fogyaszt a lisztben és szén-dioxid-gázt termel. Ezzel szemben az élesztő nélkül sült tészta lapos kenyérből készül. A pék élesztő hasonló a sörélesztőhöz, amely a gabonafélék és gyümölcsök fermentálására szolgál sör, bor és almaecet előállítása céljából. A pék élesztő fogyasztása nem vezethet a gyomor-bél traktus vagy a hüvely élesztőfertőzéseihez, amelyeket leggyakrabban egy másik, Candida albicans néven ismert faj okoz. Lehetséges azonban, hogy allergiás a pék élesztőre.

Élesztőallergia

Bár nem gyakori, lehetséges Ig-E által közvetített allergia az élesztőre, amely az immunrendszer által kiváltott válasz. Azok, akiknek élesztő allergiája van, valószínűleg minden fajra hatással lesznek, beleértve a pékek és sörgyárak, valamint a környezetbarát gombák és penészgombák által használt típusokat. Ha bőrtesztet kap az orvosától, akkor jobban el tudja képzelni, hogy az élesztők, a penészgombák és a gombák mi okozzák az Ön allergiáját. A gyakori tünetek közé tartozik az arc, a száj és a torok duzzanata, a légzés, a csalánkiütés, az orrváladék és a fáradtság. A péksüteményt tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a kenyér, pizza tészta, élesztőkivonat és néhány vitamin-kiegészítés.

Almaecet

Az almás ecetet az almás almabor baktériumokkal és sörélesztővel fermentáljuk. Az élesztő enni a fruktózt az alma és elhagyja az alkohol, hogy a baktériumok válnak savak. A végtermék magas ecetsavban és C-vitaminban van, amely általában ecetet öl meg az ecetben, de lehetséges, hogy az élesztő néhány további komponense – például a sejtfal – allergiás reakciót válthat ki. A sörfőzget tartalmazó egyéb gyakran fogyasztott termékek közé tartozik a sör, a bor, a gabonaalkohol, a szójaszósz, az almabor és a maláta.

Vita

Lehetséges, hogy allergiás a pék élesztőre, de nem más típusú élesztő, penész vagy gombák. Ha ez a helyzet veled, akkor egy darab kenyér elfogyasztása allergiás reakciót válthat ki, miközben sört vagy almaecetet nem. Másrészt, lehet, hogy allergiás, vagy legalábbis túlérzékeny, minden olyan termékre, amely élesztőt tartalmaz. Ha ez a helyzet, akkor minden élelmiszerből és italból el kell távolítania az élesztőt, ami nem könnyű feladat. Konzultáljon egy táplálkozási szakértővel az élesztő széles körű használatáról az élelmiszerekben, fűszerekben és italokban.