Tudok enni mandulát, ha földimogyoró-allergia van?

Az amerikaiak körülbelül 1 százaléka valamilyen földimogyoró-allergiát mutat, mondja Miranda Wagoner posztdoktori kutató egy 2013-as cikket a Princeton Egyetem honlapján. A tünetek enyhe – gyomorfájdalom, hasmenés, csalánkiütés és köhögés lehet, például – súlyos, beleértve a légzést, az arcdózisokat és az eszméletvesztést. A földimogyorókra allergiás nem feltétlenül azt jelenti, hogy allergiásak mindenféle diófélékre, például mandulára, de nem szabad semmilyen anyacsontot vagy diót tartalmazó terméket kísérnie, amíg beszélsz orvosával.

A mandula és mogyoró közötti különbség

Bár a mogyoró úgy tűnik, mint ugyanabból az anyacsalád tagjai, mint a mandula, de nem. A mogyoró hüvelyesek, különálló növénycsalád, amely magában foglalja a lencse, a bab, a szója és a zöldborsó, mint a zöldborsó. Ezzel szemben a mandula egy fa anya, a dió, a kesudió, a pekándió és a makadámia dió. A Food Allergy Research & Education szervezet szerint egy hüvelyes mogyoró allergia nem egy bizonyos indikátor, hogy allergiás lesz egy dióra, például mandulára.

Mit mond a kutatás?

A Journal of Allergy és Clinical Immunology 2003. decemberi számában közzétett felmérési tanulmányban a Mount Sinai School of Medicine orvosok kutatói 2002-ben hasonlították össze a mogyoró- és faérzékeny allergiás felmérések eredményeit az öt évvel korábban kapott becslésekkel. Megállapították, hogy a jelentett földimogyoró-allergia a gyermekek között 1997 és 2002 között megduplázódott. Ugyanezek a kutatók ismételték meg a felmérési módszert a mogyoró-, fa- és szezámmag-allergia előfordulásának összehasonlítására 2008-ban az 1997-ben és 2002-ben végzett felmérésekben. A Journal of Allergy és a Clinical Immunology 2010. júniusi számában megjelent publikáció szerint az amerikai lakosság több mint 1 százaléka, köztük a megnövekedett gyermekszámot jelentette földimogyoró, faérc, vagy mindkettő allergia. A szezám allergiája sokkal kevésbé ismert. E felmérések alapján a kutatók becslése szerint a földimogyoró-allergiás betegek 25-40% -a szintén allergiás a fán.

Szakértői ajánlások

Az egyetlen módja annak, hogy biztosak legyünk allergiásak a mandulával, ha földimogyoró-allergia van, egy fedélzeten tanúsított allergológussal kell tesztelni. Még akkor is, ha a mandula allergia negatív eredményt ad, orvosa továbbra is javasolhatja Önt, hogy kerülje a faanyagot tartalmazó termékeket. Azért, mert a diót használó gyártók gyakran a földimogyorókat és a dióféléket ugyanazon a berendezésen dolgoznak fel. A diófélékben található kis mennyiségű mogyoró súlyos allergiás reakciót okozhat.

Egyéb, elkerülendő élelmiszerek

A diófélék, mint a mandula, nem az egyetlen olyan étel, amelyet az allergiás orvos elmondhat, ha elhagyja a földimogyoró allergiáját. Mogyoró, enchilada mártás, chilis, tojásos tekercsek, marinátok és mázak, feldolgozott vegetáriánus húspótlók, salátaöntetek, tojásos tekercsek, ízesített kávé, hideg vágások, mint a mortadella és a hagyományos afrikai, ázsiai vagy spanyol Az ételek mind földimogyoró, diófélék, például mandula vagy mindkettő tartalmazhatnak. Ezenkívül vegye figyelembe, hogy a magokat, például a napraforgómagot és a mogyoróalátákat, beleértve a mandula vajat, fel lehet dolgozni a mogyoró feldolgozásához használt berendezéseken is.