Alopecia areata és diéta

Az alopecia areata a hajhullás (tipikusan a fején) formája, amely az immunrendszerből ered, tévesen azonosítva a szőrtüszőket, mint egy káros inváziót. Ez gyulladásos reakcióhoz vezet, amely elpusztítja őket. Mint az egyéb autoimmun betegségekhez hasonlóan, az az ok, amiért az immunrendszer ilyen módon viselkedik, ismeretlen marad. Az ilyen állapotra jellemző kezelések közé tartoznak a fejbőrre irányított szteroid gyógyszerek, amelyek meggyengítik a gyulladást és a túlzott immunitást. Nincs ilyen speciális étrend az állapot kezelésére, de bizonyos táplálkozási lehetőségek segíthetnek. Beszéljen egy jól tájékozott egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt drasztikusan megváltoztatná az étrendjét.

Táplálkozás és gyulladás

A táplálkozás fontos szerepet játszik a szervezet gyulladásának kiváltásában vagy csökkentésében. Az általad elfogyasztott élelmiszerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegíthetik vagy csökkenthetik a gyulladásos reakciót. Ezenkívül egyes élelmiszerek elősegíthetik a normális immunműködést. Az orvos és az alternatív gyógyászat szakértője Dr. Andrew Weil gyulladásgátló étrendet ajánl (lásd: “Források”) az alopecia areata esetében, valamint bármely más olyan állapotot, amelyet a gyulladás és az abnormális immunműködés vált ki.

A gyulladásos élelmiszerek bevitelének csökkentése

Weil azt javasolja, hogy csökkentse a fehérjefogyasztást a teljes kalóriabevitel 10% -ára, a nem állati fehérjékre, mint a diófélékre, a magokra, a babra és a teljes kiőrlésű gabonákra. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a húsok telített zsírokat, bizonyos savakat és egyéb olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a szervezet gyulladásos reakcióját, és ajánlja az összes tejtermék kivágását – a tejfehérje-kazeinről ismert, hogy irritálja az immunrendszert. Más forrásokból származó kalciumot kaphat, pl. Extra kalciummal táplált termékeket, például tofuot és más szójababokat, szója- és diótejeket és leveles zöldeket. A kalciumpótlókat is beadhatja, végül csökkenteni szeretné a többszörösen telítetlen zsírok, például a napraforgó, a pórsáfrány és a kukoricaolaj, a margarin, a rövidítés és a transz-zsírok fogyasztását a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható és sült ételben.

Egészséges zsírok

Az egészséges zsírok csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióját. Főzzük meg a mustát és az olívaolajat. Növelje zsíros halakban megtalálható omega-3 zsírsavak bevitelét, mint pl. Lazac, pisztráng, tonhal, makréla, szardínia és hering. Egyéb források közé tartozik a dió, a lenmag és a kenderes mag. Minden dió és mag tartalmaz hasznos zsírokat.

Növekvő antioxidáns bevitel

Az antioxidánsok a gyulladás ellen küzdenek és elősegítik a normális immunfunkciót. Ezek a tápanyagok számos formában jönnek, beleértve a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a bioflavonoidokat, hogy néhányat említsünk. A gyümölcsök és a zöldségek az antioxidánsok leggazdagabb forrását jelentik, és az összes rendelkezésre álló formát meg kell enni a teljes színválasztékban. Különösen gazdag források közé tartoznak a leveles zöldségek, bogyók és paradicsom.

Biotin

A biotin, az egyik B-vitamin fontos szerepet játszik a haj és a körmök egészségében. Általában az étrendben kapsz az ajánlott mennyiségeket, és gazdag források közé tartozik a dió, a romaine saláta, a sárgarépa, a paradicsom és a cseresznye. A Maryland Egyetem Orvosi Központja megjegyzi, hogy a vitaminokkal való kiegészítés előnyös lehet, ha nem kap elegendő étrendet.

Az egészségesebb immunválasz előmozdítását célzó étrend mellett további természetes stratégiákat is fontolóra vehet. A Weil az elme / test technikákat ajánlja a stressz kezelésére és az érzelmi jólét előmozdítására, mivel az autoimmun betegségekkel, például az alopecia areatommal járó fellángolások gyakran érzelmi terhelést mutatnak. Kísérlet a jógával, a meditációval, a mély lélegzéssel, a vizualizációval és bármilyen más olyan tevékenységgel, amely jól érezheti magát. Azt javasolja továbbá, hogy olyan kiegészítést vegyen be, amely GLA-t tartalmaz zsírsavként, amely egészséges bőrre és levegőre ösztönöz. Jó források közé tartozik az esti kénesolaj vagy a fekete ribizli olaj.

Kiegészítő táplálék