Hasi víz visszatartás és májproblémák

A májproblémákban szenvedő betegeknél gyakori panasz érzés a teltségben vagy a hasüregben kialakuló puffadásban. Ez az érzés az ascites néven ismert hasi szövet membrán bélésén belüli megnövekedett vízvisszatartás eredménye, a Harrison’s Internal Medicine alapelvei szerint. A hasnyálmirigy növeli a hasnyálmirigy nyomását és megnyújtja a hasat. A Mayo Clinic Proceedings-ban publikált tanulmány az asciteket írja le a peritoneális üregben lévő folyadék felhalmozódásaként a portál magas vérnyomása miatt. A portál magas vérnyomása májbetegségek, leggyakrabban cirrózis következménye.

Jelentőség

Dr. Henryk Dancygier “Klinikai Hepatológia: A hepatobiliás betegségek alapelvei és gyakorlata” szerint a cirrhosisos betegek kb. 25% -a 10 éven belül fejfájást termel. Prognosztizálva az ascitek kialakulása fontos a beteg túlélésének és gyógyulásának előrejelzéséhez. Az ascitek 80 százalékos halálozási arányhoz kapcsolódnak. A halálról kimutatták, hogy kevesebb, mint öt évvel a peritoneális folyadék felhalmozódásának megjelenése után.

kórokozó kutatás

Az ascitist okozó állapotok nagymértékben változhatnak, a májproblémák a leggyakoribbak. Az ascites esetek közül a cirrhosisban ismert májbetegség az esetek több mint 80% -át teszi ki, a Harrison’s Internal Medicine Principles szerint. Egyéb májfunkciók közé tartoznak a “vegyes ascitesek”, fulmináns májelégtelenség, alkoholos hepatitis, vírusos hepatitis, masszív májmetasztázisok, nem alkoholos steatohepatitis és májfibrózis.

Pathogenezis

Lewis Roberts kutató és a Mayo Clinic Dr. Patrick Kamath megjelent egy cikket a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer és a cirrhosisos betegek ascites kapcsolatáról. A cirrózis a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer diszfunkcionálódásához vezet, ami a nátrium egyensúlytalanságot és a vízvisszatartást okozza, ami ascitist okoz. A cirrózis szinuszos portál-magas vérnyomást is termel, ami tovább növeli az asciteseket, mivel elősegíti a folyadék lokalizációját a peritoneális üregben.

Jelek és tünetek

Dr.. Maxine Papadakis és Stephen McPhee felsorolják az aszcitesek jeleit és tüneteit a “2007 Current Consult Medicine” listában. A felsorolt ​​leggyakoribb jelek egy része a pálmák következetes elszíneződése, a férfiak melleinek megnagyobbodása, a hasi körömgyulladás és a bőr pók angiómáinak növekedése – a bőr felszínén vörös tüskék, amelyek a pókhálószerű vagy a Virágszerű minták. A gyakori tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, duzzadt boka, alsó hátfájás, légszomj, a gyomorba húzódó bőr és a nyálkahártya érzete.

Kezelés

Roberts és Kamath szerint az ascites kezelés célja negatív nátrium-egyensúly elérése a hasi interstitiumon belüli csapadékmennyiség csökkentése érdekében. A Dancygier elősegíti a kezelést, amely az ágy pihenésével és a nátrium-korlátozott étrenddel kezdődik. Ezután a spironolakton nevű aldoszteron antagonistát kombinálják a pácienskezeléshez a csapdázott folyadék csökkentése céljából. Ezután, ha az intézkedések nem megfelelőek, hozzáadunk egy hurok vizeletet, például furoszemidet vagy torsemidet. A tartós aszcitiszekben nagy térfogatú paracentézissel alkalmazzuk a folyadék nagynyomású tűvel való kézi eltávolítását. A máj transzplantáció javasolt, ha az előző intézkedések hatástalanok.