Kalcium-karbonát és vesekő

Az amerikai nők körülbelül 7 százaléka és az amerikai férfiak 13 százaléka életében egy időben vesekőst jelent, mondja John Asplin MD, a Litholink Corporation orvosi igazgatója a “Harrison’s Principles of Internal Medicine” -ben. A vese kő és a kalcium-karbonát egyik típusa akár növelheti, akár nem növelheti annak kockázatát.

A vese kövek négy fő típusa van. Az összes kő becslések szerint 75-85 százalék kalcium-oxalátból vagy kalcium-foszfátból áll, és a kalcium kőzet kialakulásában részt vevő emberek körülbelül fele 10 éven belül tapasztalatot szerezhet, írja Dr. Asplin. A következő közös típust struvite kőnek nevezik, amely magnézium, ammónium és foszfát. Vannak húgysavkövek és cisztin kövek is.

A kalcium-oxalát és a kalcium-foszfátkövek elsősorban akkor jelentkeznek, amikor nagy mennyiségű kalcium van a vizeletben, magyarázza Dr. Glenn Preminger, a “The Merck Manual for Healthcare Professionals” című, “Comprehensive Renal Stone Center” igazgatója. A citrát nevezett anyag alacsony vizeletszintjét, vagy nagy mennyiségű oxalátot, sőt C-vitamint is tartalmaz. A struviti kövek bizonyos baktériumok által okozott húgyúti fertőzésből erednek, míg a magas húgysavszint A húgysav kövek és a vesebetegség cisztin kövekhez vezethet.

A kalcium-karbonát olyan kiegészítés, amely kalciumot biztosít azok számára, akik nem kapnak elegendő kalciumot az étrendjükben. Antidecidként is alkalmazzák. Susan Ott, MD, a Washington Egyetem Orvostudományi professzora elmagyarázza, hogy egyes gyártók kalcium-karbonátot használnak kiegészítőjeként, míg mások kalcium-citrátot használnak, de a belek egyformán elnyelik mindkét fajtát. A gyártók számára azonban olcsóbb a kalcium-karbonát olyan formában történő elkészítése, amely tovább oldódik. Dr. Ott ír egy olyan páciensről, aki felállítatlan kalciumtablettát talált a kötényzsebében, miután a kötény az alátéten és a szárítón keresztül volt.

Az 19 és 50 év közötti emberek kalcium ajánlott adagja 1000 milligramm naponta és napi 1200 mg az 50 évesnél idősebbeknek, a National Institutes of Health szerint. Ezenkívül a belek jobban szívják fel a kalciumot, ha a nap folyamán többször veszik. Dr. Washington Ott egyetem szerint, ha naponta több mint 2000 milligramm kalcium-karbonáttal rendelkeznek, akkor fokozott kockázata van a vesekövek kialakulásának.

A vesecsontok típusai

Hogyan alakulnak ki a Vese Kövek

Mi a kalcium-karbonát?

Kalcium-karbonát és vese-kő