Kemény és duzzadt lábujj

A duzzadt lábujj, amely merev és kemény, sokféle okból eredhet. Gyakori probléma a köszvény, amely az ízületi gyulladás egyik formája, amely gyakran hat a nagy lábujjra. A trauma és a túlzott túlterhelés károsíthatja a nagy lábujj csontjait, inak és szalagjait, ami duzzanatot és keménységet eredményezhet. Az önellátó intézkedések csökkenthetik a duzzanatot és a keménységet az akut sérülés vagy túlzott használat esetén, de a lehetséges okoktól függetlenül keresse fel orvosát a megfelelő diagnózishoz.

Sérülés

A lábujj traumája a csonttörést vagy a szalagok károsodásához vezethet, ami duzzanatot és keménységet okozhat. Ha olyan sportokkal foglalkozik, ahol sok a megállás és az indulás, mint például a futball vagy a tenisz, akkor gyeplőt kaphat, amit a lábujjhegyek okoznak a cipő csúcsa ellen, ami károsítja a szalagokat. A duzzadás és a keménység mellett a sérülést gyakran a lábujj fájdalma vagy zúzódása kísérte.

Túlhasznált

Még akkor is, ha nem tapasztalt nyilvánvaló traumát, például a lábujjodat a cipődel szemben, vagy valami esik rá, a lábujj sérülése még mindig előfordulhat. A csontok, szalagok és ínek időnként károsodhatnak vagy gyulladhatnak, ha következetesen hangsúlyozzák őket. A nem megfelelően illeszkedő cipők okozhatják, hogy a lábujja megduzzad és megkeményedik, mert a szalagok és az inak állandó törzsének köszönhető. Az ismétlődő mozgások, amelyek a lábfejet feszegetik, mint például a kemény felületeken történő futás, túlzott sérüléseket okozhatnak.

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája, amely gyakran befolyásolja a nagy lábujjakat, bár befolyásolhatja a térd vagy a boka ízületeit is. A húgysav felhalmozódása az ízületekben okozza, hogy a lábujj dagad és merev, gyakran egy éjszakán át. A köszvényes lábujjak piros, duzzadt és merev lesz, és általában meleg és gyengéd. A köszvényes támadások gyakran eltűnnek néhány nap alatt, így nincsenek további tünetek, és néhány embernek csak egy köszvényes támadása van, míg mások néhány hónapon át támadnak. A PubMed Health szerint az egyik köszvényes támadással rendelkező emberek 50 százaléka még egy. Habár a pontos ok ismeretlen, a köszvény gyakran a családokban fut, és gyakoribb a férfiaknál, a posztmenopauzás nőknél és az alkohol fogyasztóknál.

Kezelés

Függetlenül attól, hogy az ok, a duzzadt és a kemény toe kell látni az orvos. Ha sérülést feltételez, pihentesse a lábujját, és felemelte a szíved felett, amíg a kinevezés segít. Helyezzünk jeget a lábujjakra 20 percenként, minden órában. Nyomja össze a lábujját egy kötéssel, hogy megduzzadjon. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, például ibuprofén alkalmazása mind a sérülés, mind a köszvény esetében segíthet. Kezelőorvosa további javaslatokat tehet a kezelésre, a probléma okaitól függően.