Kora foltok a szem körül

Az életkori foltok, más néven májfoltok, rettenetes jele lehet az idő kezének. Évekkel, amikor a bõrét a nap káros UV sugaraira bocsátja egy fiatalos, napsugárzott ragyogásra, elkerülhetetlenül fel fog lépni veled. Ezek a foltok nyilvánvalóvá válnak a szemeid, az arc más területein és a kezed hátsó részén.

Okoz

A nap UV sugarai növelik a melanin termelést, ami a bõr sötétebb pigmentje, amely a bronzbõr színének a felelõssége, ha van egy tan. Idővel a melanin magas koncentrációban és klaszterekben termel, hogy látható foltokat képez a bőrén. Az életkor-foltok egyéb okai a szemeid körében az öregedés és a genetika természetes folyamata.

Azonosítás

A szemek és a test más területein megfigyelhető életkor foltok nagy szeplőként néznek ki. Ezek a szeplők a bőr barna, fekete vagy szürke sík foltjai. Az életkori foltok klaszterként vagy egyénenként találhatók meg, jegyzi meg az American Society for Dermatologic Surgery. Mivel az életkor előfordulása összefügg a fényképezéssel – a bőr idő előtti idő előrehaladtával az UV-sugárzás miatt – az életkor-foltokat gyakran finom vonalak és ráncok kísérik.

Diagnózis

Ha észre vesz egy új sötét foltot vagy foltokat a bőrén, akkor találkozzon egy bőrgyógyászattal vagy egy családi orvosral. A legtöbb esetben ezek a foltok ártalmatlanok, de jelenthetik a bőrrákot is. Kezelőorvosa megvizsgálja a bőrét, és kérdéseket tesz fel a napi expozíciós szokásaidról és a családod történetéről. Ha az orvos nem tudja megállapítani, hogy a sötét terület ártalmatlan korszak vagy valami súlyos-e, a bőr biopszia az orvosi rendelőben történik.

Kezelés

A bőr lazító, amelyet bőrfoltozásnak is neveznek, segíthet a foltok elhomályosításában. Ezek a termékek a pulton vagy recepteken keresztül kaphatók, de csak a szem környékének kezelésére használhatók orvosa felügyelete mellett. A hidrokinonra alkalmazott receptrezisztencia-csökkentők észrevehetőbb eredményt kapnak, mint az amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint. A kémiai hámlasztások és a mikrodermabrázió szintén eltávolíthatja az életkor foltokat. A kémiai hámlasztók speciális savas oldatot használnak az epidermisz legfelső rétegeinek eltávolítására, miközben a mikrodermabráziót használják, hogy lehúzzák őket. A krioterápia folyékony nitrogént használ fel, hogy elpusztítsa az extra pigmenteket, és a fényterápia egy másik módszer, amely eredményes eredményeket adhat, de több ülésre is szükség lehet.

Megelőzés

Kerülje el a szándékos cserzést és minimalizálja a napsütést 10 és 04 óra között. Amikor az UV sugárzás a leginkább káros. Alkalmazzon legalább 30-as SPF-vel ellátott fényvédőt olyan ruhadarabokra, amelyek nem védett ruházattal, beleértve a szemet is, tanácsot ad az Amerikai Dermatológiai Akadémia számára. Viseljen olyan napszemüveget, amely 99 százalékos UVA- és UVB-védelmet biztosít, hogy segítsen védeni a bőrt a szeme körül is.