Adhd és egy gluténmentes étrend

A gluténmentes táplálkozás orvosi szükségszerűség a lisztérzékenység vagy nem-cöliák glutén érzékenység szempontjából, de egyre nagyobb figyelmet szentel a betegségnek bizonyos pszichológiai rendellenességek, például az ADHD kezelésében. A kutatások azt mutatják, hogy a gluténnel kapcsolatos rendellenességek, például a cöliákia, sokkal gyakoribbak az ADHD-k körében, mint az általános populációban. Míg a glutén és az ADHD közötti pontos kapcsolat nem ismert, a közelmúltban végzett kutatások eredményeképpen a rés szűkül.

Glutén: egy közös fehérje

A glutén fehérje megtalálható a szemek búzájában, rozsában és árpájában. Ugyancsak jelen van a legtöbb feldolgozott élelmiszerben adalékanyagok formájában, mint például a módosított élelmiszer-keményítő vagy malátaízesítés. Kenyérként kívánatos komponens, mivel rugalmas tulajdonságai strukturális stabilitást biztosítanak a tésztához és javítják a textúrát. A lisztérzékenyek esetében – igazi glutén allergia – a glutén abszolút elkerülése szükséges, mivel a nyomelemek akár bélrendszeri károkat és emésztési kellemetlenségeket is okozhatnak.

ADHD és glutén intolerancia

A glutén intolerancia különös aggodalomra ad okot az ADHD populációra, mivel a lisztérzékenység előfordulása az általános populációhoz képest. Egy 2011-ben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a hét ADHD-es alany közül egynek is volt a lisztérzékenysége, ami lényegesen több, mint az általános populációban 100-ból. A gluténmentes diétát követő hat hónap elteltével a cöliákos betegeknél az ADHD tünetei jelentősen csökkentek. Bár ez a konkrét vizsgálat csak 67 beteget figyelt meg, megerősítette a 2006-os áttöréses vizsgálat korábbi eredményeit, amelyekben 132 cukorbetegség és ADHD esetében figyeltek meg. Ezek az eredmények együttesen azt mutatják, hogy bizonyos esetekben az ADHD jelenléte egy másik mögöttes állapot eredménye lehet, és a lisztérzékenység kezelése jelentősen javíthatja az ADHD tüneteit.

Glutén-agy kapcsolat

Bár a tudósok úgy vélik, hogy az ADHD-t tényezők kombinációja okozza, az étrendet akkor is figyelembe kell venni, ha lisztérzékenység vagy NCGS is jelen van. A lisztérzékenységben szenvedő személyek fokozzák a bél áteresztőképességét, vagy “szivárgó bélgyulladást”. Alapvetően ez azt jelenti, hogy amikor a vékonybél válsághelyzetben van – mivel folyamatosan érintkezik a gluténnel, akkor a baktériumok, toxinok és az emésztetlen táplálékfehérjék, amelyeket rendszerint kiszűrik és eltávolítanak, inkább a vékonybélbe , A véráramba, majd az egész szervezetben. Néhány ilyen nemkívánatos részecskék hatással lehetnek az agy receptoraira.

Egyéb hatások

Ezenkívül a nem diagnosztizált lisztérzékenységben vagy az NCGS-ben szenvedő személyek gyakran folyamatos gyulladásos állapotban vannak. Mivel valószínűleg rendszeresen fogyasszák a glutént, emésztőrendszereik állandó állapotban vannak. Amellett, hogy általános kellemetlenséghez vezet, fejfájást, hasi és ízületi fájdalmat és stressz hormonok termelését okozhatja. Végül a vékonybél károsodik, és nehézségekbe ütközik az alapvető tápanyagok feldolgozása, ami viszont negatívan befolyásolja számos testfolyamat működését, beleértve bizonyos neurotranszmitterek előállítását az agy számára.

Gluténmentes táplálék

Az ADHD kezelése bonyolult, nem csak azért, mert az oka sokrétű, hanem azért is, mert az ADHD lehet elsődleges diagnózis vagy másodlagos, ha ez egy olyan alapállapot tünete, mint a cöliákia. Jelenleg a gluténmentes táplálék nem tekinthető az ADHD standard kezelésének, kivéve azokat, akiknek lisztérzékenységük vagy más gluténnel kapcsolatos rendellenességük van. Dr. Marie-Nathalie Beaudoin, a pszichológiai rendellenességek kutatója szerint a lisztérzékenységet ki kell zárni az egyéb orvosi kezelés megkezdése előtt, hiszen a kutatás kimutatta, hogy a gluténmentes étrendben jelentősen javult az ADHD-tünetek.