Láb- és bokafeszülés

A rándulás akkor jelentkezik, amikor a szalag károsodik. Ez különbözik egy törzstől, amely az izom vagy az ín sérüléséhez vezet. A ligamentumok olyan szövetek, amelyek a csontot csontokhoz kapcsolják, és a mozgás stabilizálásával támogatják a mozgást. A legfontosabb feladat a szalagok, hogy húzza meg, hogy megakadályozzák a kötést a hiperextending vagy mozgásban olyan irányban, amely okozna sérülést. A lábakban és bokában több ínszalag is található, ami szétrepedhet. Ahhoz, hogy kezelni tudja ezt a sérülést, fontos megérteni a fojtogatók gyakori okait, és milyen lépéseket lehet tenni annak megelőzésére és kezelésére.

Azonosítás

A nyálkahártyát diagnosztizálják, ha a szalag feszítik a kapacitását és / vagy részleges vagy teljes szakadás alakul ki. A nyálkahártyák bárhol a testben történhetnek, de a leggyakoribbak a boka ízületében, állítja a MayoClinic.com. Az elferdítés három típusba sorolható. Az egyik szint egy kisebb sérülés, amely során az ínszalagot túlságosan húzza vagy nyújtja. Kétszintű vagy mérsékelt feszültség akkor jelentkezik, amikor a szalagszálak közül néhány szakadt. A harmadik fokozatú fojtás súlyos, és diagnosztizálják, amikor a szalag teljes szakadása megtörtént.

Okoz

A láb vagy a boka kifordulása akkor következik be, amikor a láb vagy a boka megfordul, befelé vagy befelé fordul, vagy abnormális helyzetbe kerül. Az Amerikai Ortopédorvosi Akadémia azt állítja, hogy ez történhet egy egyenetlen felületen történő járásnál, a helytelenül történő kitolódásról, míg részt vesz a nagy hatású sportokban, bukás után, vagy a láb vagy a boka csapódása lehet. Ha magas ívek vagy lapos lábak vannak, vagy hajlam van arra, hogy kifelé forduljon, vagy lecsússzon (roll befelé), a bokáj vagy a láb emelkedése kialakulásának kockázata emelkedik.

Tünetek

A láb és a boka rándulásával tapasztalt tünetek függenek a fojtás súlyosságától. Mivel a kezeletlen kisméretű rángatózás súlyosbodhat, fontos, hogy a tünetek első jele után kezeljék a kezelést. A Family Doctor weboldal azt ajánlja, hogy a láb vagy a boka fájdalmát keresi. A terület lehet gyengéd az érintésre, merev vagy duzzanat jelei mutatkoznak. Először ezek a tünetek csak a tevékenység során jelentkezhetnek, de ha kezeletlenül kezelik őket, esetleg nyugalmi állapotban is jelen lehetnek. A súlyosabb ingerületek elszíneződést vagy zúzódást okoznak, és a láb vagy a boka hidegnek és zsibbadásgá válhat. Súlyos megerőltetés esetén nem lehetséges az érintett láb és a boka súlya, és a fájdalom általában jelentős.

Kezelés

A súlyos ingerlések műtétet igényelhetnek az ínszalag javítására vagy visszahelyezésére. A kisebb ingerületek gyakran gyógyulnak egy-két héten belül, ha megfelelő lépéseket tesznek, állítja az Aetna InteliHealth honlapja. Ez magában foglalja a terület pihentetését, és olyan tünetek elkerülését, amelyek a tüneteket rosszabbá teszik addig, amíg a fájdalom megszűnik. A jég használatával és a láb és a boka emelésével segít a duzzanat és a gyulladás szabályozásában. Fontos, hogy lassan térjen vissza a tevékenységekhez, és hagyja abba azokat a tevékenységeket, amelyek tüneteket keltenek. A mérsékelt remegés fájdalmat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy szteroid injekciókat is igényelhet, ha a szájon át történő gyógyszeres kezelés nem elegendő. Bizonyos esetekben a terület csomagolása, öntött vagy mankó felhasználásával lehet szükség. A mérsékelt és súlyos ingerületek hónapokig gyógyulhatnak, így a legjobb kezdés a kezelés korai elkezdése, hogy elkerüljék a szövődményeket, ha lehetséges.

Megelőzés / Solution

Miután a boka vagy a lábgerinc meggyógyult, fontos lépéseket tenni annak megelőzésére, hogy ez a sérülés ismét előforduljon. Ha lapos lábak, magas ívek, hajlamos vagy fekvő tendenciák állnak fenn, akkor a pajzsmirigyrel való beszélgetés segíthet. A podiatrikus értékelheti a mozgási mintákat, valamint a lábak szerkezetét. Szükség esetén betéteket vagy ortodicitást kell előírni a jobb összehangolás elősegítésére. Ezenkívül az American Orthopedic Foot and Ankle Society javasolja testmozgást, hogy segítsen megerõsíteni és nyújtani a lábat és a bokát, valamint javítani az egyensúlyt. A szigorúbb és rugalmasabb izmok kevésbé hajlamosak a szalagok felhúzására. Az egyensúly javítása csökkenti a boka és a láb leesésének és csavarásának kockázatát.